Коя е истинската левица? Михаил Миков в подкаста на OFFNews

Жалим за Македония, а не виждаме, как в момента губим територии, как България се обезлюдява

Владимир Йончев 06 юни 2024 в 10:57 3048 8

Михаил Миков от Левицата разговаря с Владимир Йончев в студиото на OFFNews

Михаил Миков е роден в Кула. Бил е депутат в 5 парламента - винаги от Видинския избирателен район. Бил е министър на вътрешните работи, председател на Народното събрание, председател на БСП. Сега Михаил Миков е водач на листата на КП "Левицата" във 5 МИР Видин и 25 МИР - София.

С Михаил Миков в подкаста на OFFNews разговаря главният редактор Владимир Йончев.

Текстът надолу е малка част от разговора между тях. Целия разговор между двамата, в който освен за политика, избори и проблемите на крайните квартали на София, надълго и нашироко се говори за Видин и обезлюдяващите се райони на България, гледайте във видеото.

Г-н Миков, колко левици има в България?

Няколко, условно казано. Има много леви хора, много хора, чиито интереси минават през лявата политика. Но е тъжно, че в момента левицата е разроена. Разбира се, такъв процес има и в десницата, не са малко партиите, които се определят като десни, като консервативни...

За десницата това е типично. Има лаф: "Петък вечер е - да се разцепим като дясното!". Но при лявото не е било така досега.

Политиката, която провеждаше ръководството на БСП провеждаше в последните години, доведе до този процес. 30 години БСП имаше силата да привлича около себе си лявото в България. Днес виждаме, че БСП е самотна. "Левицата" в момента е притегателният център. "Левицата" е мястото, където са земеделците от БЗНС "Ал. Стамболийски", социалдемократите, Зелените от партията на Сашо Каракачанов - първата екологична политическа формация в България. Затова аз смятам, че "Левицата" е истинското, автентичното представителство на лявото, което в момента претендира за влизане в парламента.

Важно уточнение: Михаил Миков въпреки, че е бил председател на БСП, въпреки че е бил вътрешен министър от БСП, сега не е в листата на БСП, а в листите на "Левицата".

Да. Отпреди 4 години. Когато БСП влезе в коалиция с ДСБ, публично заявих, че напускам БСП, защото това ми дойде малко вповече.

Наистина ли ДСБ беше причината? Струва ми се, че и без тях имаше достатъчно напрежение в БСП.

ДСБ беше поводът, капката, която преля чашата. Безпринципната коалиция на БСП тогава за участие във властта с една дясна партия с история в отношенията с БСП беше поводът. Иначе причини много. 

Ние, десните хора, а аз не крия, че много се различаваме по политически убеждения с Вас, имаме приказка помежду си, че много добре сме внедрили един десен агент в БСП в лицете на Корнелия Нинова. И много си я харесваме като председател на БСП - откакто е тя, резултатът на БСП падна тройно.

Може би трябва да оценявате, че не е само тя там от вашата агентура. И други внедрени има. Например лидерът на Младежкото СДС Калоян Методиев - даже сега сме в един избирателен район с г-жа Нинова и с г-н Калоян Методиев - в 25 МИР. И ми се обаждат партийни другари, партийни членове с доста по-дълга памет, за да ми се оплакват на мен. Няма какво да ми се оплаквате - гласувайте за "Левицата", ако наистина смятате, че БСП в момента е превзета отвътре. 

Как гледате на това политическо номадство?

То не е политическо. В последните 15-ина години политическото изчезна от политиката. Неслучайно се роят проекти. Но докато проектите преди бяха предимно вдясно, ето сега се появи един такъв проект Манолова-Григорова вляво. И този проект в момента е силно промотиран, подкрепян, бутан. Защото Мая Манолова и Ваня Григорова очевидно живеят с идеята, че е възможно вляво да има проект. А успешен проект по днешните критерии е не някой, който е успял да реализира някаква политика, а този, който е успял да реализира хората си в Народното събрание, а може би и в Министерския съвет.

Вие имате ли желание, или да го наречем мечта лявото да се обедини или сегашното сепарирано положение е по-плодотворно?

Не е мечта. За да бъде лявото ефикасно като полза на хората, за да бъде лявото силно като отстояване на позиция, то трябва да е обединено. Страхувам се обаче, че обединението се търси по отношение поносимостта между един или друг персонаж, един или друг повече или по-малко виден представител на левицата. Това не може да стане така. Лявото може да се обедини само около принципи и политики. Ето последния случай как се роди проектът "Солидарна България". Григорова поставя условия опитните политици да се дръпнат назад, защото нямат достатъчно енергия. Това е абсурдно.

И да останат неопитните?

Така следва. Но тук не става въпрос за някакъв политически спор. Това звучи като онова гениално прозрение на професор Драгомир Драганов, който разчете абревиатурата СДС като "Стани да седна".

Нямаме спор за политики. "Левицата" предлага прогресивно подоходно облагане. Даже ми се струва, че "Солидарна България" говори само за необлагаем минимум. "Левицата" предлага държавните и общински болниците да не бъдат търговски дружества. Когато здравеопазването е бизнес, гражданинът на Кула, Видинско или на Грамада, Димово и Макреш, ще пътува 250 км по пътищата на Северозапада, за да стигне до качествено здравеопазване.

Вие сте водач на листата на "Левицата" във Видин и в 25 МИР в София - така наречения лидерски район, в който се изправяте срещу Корнелия нИнова и Бойко Борисов.

Пропускате Васил Божков и Иван Гешев. В този район са така наречените "работнически спални" - Люлин например. Ние имаме 2 нива на София. Едното ниво от тази страна на тунела и другото ниво от другата страна на тунела. Макар че има метро вече, което е едно изключително постижение на инфраструктурата, там хората се оплакват постоянно от свръхзастрояването.

Там има тежък проблем с паркирането. Перничани като идват на работа в София, за да хванат метрото, оставят колите си в Люлин. А това са местата за хората, живеещи там. Същото е и в Надежда. На пръв поглед изглежда, че големият град се е доближил до Европа. Но не всички живеят в Банкя. Банкя наистина изглежда чудесно. Но ако човек отиде в крайните квартали, ако отиде във Филиповци, ако отоиде в Обеля, ако отиде в Модерно предградие, че види, че нещата съвсем не са такива. 

Що се отнася до работните заплати - в София средната е 3000 лева, брутна. Във Видин е 1500 лева - брутна работна заплата. Това  голяма пропаст. и най-лошото е, че държавата няма усещане за тази пропаст. Или ако има усещане, то е предизборно. Няма действие. Това ще продължи да разкъсва България. Бълария в тези граници. Ние постоянно с носталгия говорим за Македония, за земи, които някога са били български. А не си даваме сметка, че губим цели територии от страната. Че тези земи се обезлюдяват.

Но как да не бягат хората? Видин е областта с най-голям брой заболявания на глава от населението. А във Видинската болница няма урологично отделение. Или да вземем друга тема - достъпът до образование. Как тези деца от район, в който заплатата е два пъти по-ниска от София да е конкурентно на другите деца. Аз съм завършил Кулската гимназия, баща ми е завършил Кулската гимназия, бившият премиер Димитър Попов е завършил Кулската гимназия. Но да не стане разговорът пекалено местно-патриотарски.

Аз съм от Видин и много се радвам, че разговорът тръгна натам. Една от причините, заради които толкова настоявах за това интервю е, за да се говори за Видин. 

Видин има богата история. Бил е столица на България. Заедно с други колеги се опитахме да прокараме Закона за старите столлици. Но после това беше орязано.

Нека говорим с имена. С кого се опитахете да го прокарате, кой го оряза. 

С Вили Лилков. И след това ГЕРБ го оряза.

Защо? Защото Банкя не е била столица?

Не е защото Банкя не е била столица. Защото чувствителността за проблемите на хората извън жълтите павета се появява само по време на избори. Гражданите и затова под 50% гласуват. А истината е, че ако има политици, които гледат не за този мандат, а поне за 10 години, това ще даде плод.  България е разкъсана от демографски диспропорции. Ако няма разумна демографска политика, софиянци все повече ще се задъхват от кошмарния начин на живот. Само сметнете за един милион души какво означава един час сутрин, един час вечер прекарани в пътуване и задръстване. Колко загубено човешко време, житейско време, което е за да починеш, да прочетеш, да отидеш на кино, да гледаш филм. Този кошмар ще продължи да се задълбочава, защото заради регионалните диспропорции хората от периферията на страната проидължават да идват в София.

Темпото на обезлюдяване на видинския район и на изобщо на периферията на България е изключително високо. И как да не е с тази работна заплата, с този достъп до здравеопазване, до образование, до култура. Някога Видин е бил първият град, който е поемал културата от Виена. Не можете да си представите каква битка водих, за да запазя Филхармонията във Видин. Защото когато си тръгне Но културата, когато културните хора намалеят, остава чалгата. Чалгата не само в политиката, а и в човешките взаимоотношения.

Цялото интервю вижте във видеото.

Абонирайте се за канала на OFFNews в YouTube!

    Владимир Йончев

    Владимир Йончев е главен редактор на OFFNews. Завършил е НГДЕК "Св. Константин Кирил Философ" и специалност философия в СУ "Св. Климент Охридски". Работил е във вестниците "Новинар", "Стандарт", "Телеграф" и "Македония". Носител на наградата "Черноризец Храбър" за журналистическо разследване.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    805

    8

    stix

    08.06 2024 в 13:14

    Подкаст?Коя дума отговаря на това?Преди да навлезе подкаст,каква дума използвахме?Ако умрял преди сто години вземе,че възкръсне ,няма да разбере написаното днес.

    -985

    7

    Козин Човков

    06.06 2024 в 18:33

    И за какво е тази логорея с видинския нерез и духовен пдрс?

    200

    6

    демотиватор

    06.06 2024 в 13:19

    Мишо Мастиката ламентира за нек'ва там "левица"...
    Можеше да го направи и по-забавно- с хълцане, сълзи на очи, скубейки си косите... ама и така излиянието му бе все пак добро- от мен заверка! (ジ)

    800

    5

    Обичам да гледам филми с лесбийки. Истински левичар ли съм?Колата ми ес летни гуми Вида. Революционно ли мисля?

    2550

    4

    alfakentavur

    06.06 2024 в 12:39

    Не може. След три дни всички новорегистрирани тролчета с цел да плюят ПП/ДБ ще изчезнат яко дим.

    -1845

    3

    ob1

    06.06 2024 в 12:31

    чукче, провери ли си инфото за инфлацията? Вместо да пишеш глупости можеше поне това да направиш.

    310

    2

    Telluris Malus

    06.06 2024 в 12:09

    Истинската левица са ППДБ.

    -1845

    1

    ob1

    06.06 2024 в 12:06

    На кой му пука коя е истинската левица?!? Всичките сте едно - банда некадърници, които само гледат как да крадат от самостоятелните хора. Айде оттичайте се в канала вече...