Ексклузивно Еврокомисията: Не сте готови за еврозоната

ВКС върна делото срещу Боян Расате за нападението в Rainbow Hub

Рени Петрова 17 юни 2024 в 18:39 1854 0

Боян Расате

Снимка БТА/Асен Тонев

Боян Станков, известен като Расате

Върховният касационен съд върна делото срещу Боян Станков, по-известен като Боян Расате, за нападението в Rainbow Hub през 2021 г., предаде в. "Сега". 

С решението на ВКС Софийският апелативен съд трябва да се произнесе за втори път по делото срещу бившия кандидат за президент, който бе обвинен в хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда при нападението над общностния ЛГБТИ център Rainbow Hub.

Тогава групата, в която е имало и жени, за минути изпочупи мебели и оборудване, крещейки "Викнете полиция". Според центъра една от активистките е ударена в лицето.

Мануела Попова и Глория Филипова от общностният център разказаха още, че Расате е извадил нож и е нарязал гумите на скутер

Расате бе задържан два дни по-късно - след участието му в БНТ

Софийският апелативен съд (САС) осъди бившия кандидат за президент за нанасяне на лека телесна повреда. Съдът осъди Расате и за хулиганствио, но не прие, че то е било с изключителна дързост. Боян Расате е осъден на шест месеца пробация и да изплати глоба на пострадалата активистка.

Пред съда Расате твърдеше, че хората, работещи в центъра, сами са изпочупили имуществото си. Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.

Върховните магистрати сега приемат, че САС не е анализирал всички доказателства и така така не е изследван всестранно и обективно случаят. 

През юли 2023 г. Расате бе осъден на втора инстанция на "пробация" за срок от 6 месеца заради нанесена на лека телесна повреда на ЛГБТИ активист, както и да плати 2000 лв. обезщетение на нападнатата Глория Филипова за претърпените от нея неимуществени вреди.

На първа инстанция Софийският градски съд на практика го освободи от наказателна отговорност, като го призна за невинен по обвиненията, че деянието е извършено с изключителна дързост, както и че е причинил лека телесна повреда. Той беше санкциониран само административно с 3000 лв. глоба за това, че в съучастие с неизвестни по делото лица, е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред.

Софийският апелативен съд обаче призна Расате за виновен и за нанасяне на лека телесна повреда. Делото стигна до върховната инстанция по искане както на Расате, така и на прокуратурата и на пострадалата. В резултат на това процесът ще се гледа отново от апелативния съд.

    Рени Петрова

    Рени Петрова завършва специалност "Социална педагогика" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Присъединява се към екипа на OFFNews.bg през 2019 г.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Историите на Иво Иванов