Д-р Юлиян Караджов в подкаста на OFFNews: Нивата на употреба на райски газ са чудовищни и самоубийствени

"Ако марихуаната се легализира, лека-полека децата ще спрат да пушат"

Венци Мицов 23 май 2024 в 12:09 4322 0

До какво може да доведе употребата на райски газ, трябва ли да бъде декриминализирана употребата на марихуана, предизвиква ли кафето зависимости и защо полевите тестове за наркотици са само предпоставка за направата на кръвни тестове. 

По тези и много други въпроси разговаряха д-р Юлиян Караджов и Венци Мицов - водещ на подкаста на OFFNews. 

Д-р Юлиян Караджов е български биохимик, старши научен сътрудник в Института за космически изследвания при БАН, член на екипа на Центъра за изследване на демокрацията.

Преподава курс „Наркотици“ в Нов български университет, прави първото национално изследване на нелегалния пазар на наркотични вещества в България. Автор е на две от най-изчерпателните и популярни издания върху темата за наркотичните вещества, издавани в България.

"Има теми, по които, когато полиците спрат да говорят, спират да говорят и медиите. Имаме идиотска употреба на райски газ. Всички искаха да го забранят, макар че има доста "цивилни" предложения - утвърдени от десетки години. Доста бизнеси ще изреват. Трябва да се погледне какво се прави в по-цивилизованите страни", каза той. По думите му в момента нивата на употреба на райския газ са чудовищни и самоубийствени.

Той допълни, че вече има доклади за млади хора, които са с парализи, парези и не могат да ходят. "Хората не знаят, че трябва да имат мярка. Това не е нещо, което можеш да си позволяваш всеки ден. Райският газ тестовете не го ловят", посочи биохимикът.

Марихуаната - наркотик или лекарство

Пред водещия Венци Мицов д-р Караджов обясни още, че по потенциална зависимост кафето и марихуаната са почти на едно ниво. 

"Колко наркотик е марихуаната? Ами да вземем пример с кафето. Хората го пият, за да изпитат ефекта му. Марихуаната по потенциална зависимост е около кафето. Някои автори смятат, че е малко по-слаба от кафето, други - че е по-силна", посочи той. 

По думите му повечето хора, които пият кафе, имат кофеинова зависимост. Биохимикът даде пример със сутрешното главоболие: Повечето хора, които се събудят късно, и ги боли глава, имат кофеинова зависимост, но не го знаят. Пият едно кафе и главата мина. Има хора, които стават зависими от кофеин.

"Сравняваме една легална и една нелегална дрога с възможности за параноични пристъпи", категоричен е той. 

Според биохимикът трябва да се учил от евреите, тъй като в Израел употребата на медицинска марихуана е разрешена от 30 години.

"В Израел се запознах с човек с автоимунна болест, при който са пробвали всичко, като в един момент лекарят през нощта му занесъл две цигари марихуана. "След като ги изпуших, хукнах да търся какво да ям, а преди това се хранех на системи", каза пациентът. От една страна този пациент вече е зависим, от друга страна - това го поддържа, защото има пристъпи, които поддържа само по този начин", подчерта преподавателят.

По думите му употребата на марихуана помага при глаукома, по време на химиотерапия, при мигрена и др. 

От марихуана никой не е умрял. Невъзможно е! Но от синтетични заместители на марихуаната, които са легални, има починали, смята той. 

Алкохолът - културно приет, но водещ до зависимост 

Алкохолът е културно приет. Човек става зависим много бавно. Един от примерите е, че починал от хероинова абстиненция практически няма, но от алкохолна - има, аргументира се д-р Караджов.

Той даде пример как ирландците пазят всячески децата си от алкохол: "За тях или не пиеш капка, или пиеш до припадък". Италианците, например, учат децата си на социално пиене, за да знаят колко е редно да се пие. 

Според него темата за наркотиците "привлича ентусиазирани идиоти, които искат популярност".

Стана ясно и че заради него преди 10 години е забранена употребата на кокаин за медицински цели." Тогава обясних, че е легален за медицинска употреба според закона и веднага след това го забраних", добави д-р Юлиян Караджов. 

Биохимикът е на мнение, че няма да се случи нищо, ако се декриминализирана - "Нищо, пълна скука. Лека-полека децата ще спрат да пушат". 

Фентанилът - 30-50 пъти по-силен от хероина 

"От години фентанилът се мярка в България. Това е синтетичен опит около 30-50 пъти по-силен от хероин. Приема се с инжекция, близалки и др. Няма как да се забрани напълно. В Щатите е много сериозен проблем, там опиатните пандемии се редуват. Масово фентанилът се появи като заместител на хероин. В САЩ всичко започна с една корупционна схема. 

Това, което беше през 90-те, вече го няма. У нас дойде при едно население напълно девствено откъм дрогата. Хероинът звучеше като приказка. Едно момче обобщи 90-те години така: бяхме компания от Орлов мост до Румънското посолство. Само 4 останахме - другите или умряха, или заминаха по комуни в Испания и не се върнаха", коментира д-р Караджов. 

Той се опасява, че хероинът пак ще се появи и то отново при "едно девствено откъм знание поколение", което нищо не е чувало за този вид дрога. 

За разликата между законите срещу наркотиците в различните страни д-р Караджов даде пример със страните в Шенгенското пространство: 

"В Шенгенската зона имаш право да отидеш в страна, да си вземеш лекарство (със забранени от България вещества) от лекар, да си купиш запас за три месеца и да се прибереш в България. И най-нагло да го декларираш на митницата, а оттам ще изкукуригат". 

По думите му това може да се направи дори като демонстрация: "Няма защо да се обсъжда дали марихуаната е лекарство, защото е". 

Полевите тестове са само ориентировъчни и са предпоставка за кръвен тест. Не може с ези-тура да се действа. Всичко с тестовете е чиста политика. Обещаваме на електората, че има решение. Но такова няма засега. 

Какво още каза д-р Юлиян Караджов за наркотиците пред водещия Венци Мицов чуйте във видеото и се абонирайте за канала на OFFNews в YouTube

    Венци Мицов

    Венци Мицов е музикант, композитор, журналист, политик и преподавател в Югозападния университет в Благоевград. Пише в OFFNews за култура и е един от водещите на нашия подкаст.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Най-влиятелните хора в Европа се събират в София