Ексклузивно Еврокомисията: Не сте готови за еврозоната

Ивайло Мирчев: Пеевски притежава съдебната система, службите, МВР, сега ще си има и правителство

Пеевски да избира членове на КПКОНПИ е все едно Чикатило да прави детска рисунка

OFFNews 17 юни 2024 в 19:42 3398 9

Ивайло Мирчев

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Бившият депутат от ПП-ДБ Ивайло Мирчев

(Съпредседателят на ДПС Делян) Пеевски притежава съдебната система, службите, МВР, сега ще си има и правителство.

Това заяви бившият депутат от ПП-ДБ Ивайло Мирчев по бТВ. Според него лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не иска това правителство, което сега ще съставя, но то се случва под натиска на ДПС.

Мирчев напомни защо се е провалила ротацията - "заради подмяната на регулаторите с изтекли мандати, избора на нови органи на съдебната власт и реформата в спецслужбите".

Затова сега, според него, неслучайно се започва с Комисията за защита на конкуренцията и с антикорупционната комисия. "КЗК е на телефонно обаждане, тя регулира голяма част от бизнес отношенията. А Пеевски да избира членове на КПКОНПИ е все едно Чикатило да прави детска рисунка", каза Мирчев.

"Направихме много грешки и бяхме наказани от избирателите, затова има оставка и поемаме своята отговорност, но не ги предадохме за това, за което се борим и те не ни предадоха - не гласуваха за други", коментира още бившият депутат. 

Той определи “Синя България”  като отровния двойник на ПП-ДБ. Затова според него политиците от ПП-ДБ трябва да започнат нов разговор с избирателите си: "Трябва да застанем честни пред тези хора, смирени, това ще бъде дълъг разговор и не трябва да замитаме грешките".

Мирчев изтъкна няколко основни грешки, довели до загубата на 300 000 избиратели за ПП-ДБ.

Първата е, че не е било обяснено добре защо са излъчили правителство заедно с ГЕРБ. Обективните причини явно не  били чути добре: пет пъти избори за две години с патова ситуация между първите две политически сили, целеполагането за влизане в Шенген и еврозоната, промените в конституцията, съдебната система, регулаторите и спецслужбите. Той обаче подчерта, че този проблем не е комуникационен, а е политически и грешката е политическа.

“Създадохме нереалистични очаквания у хората, че с 64 депутати могат да се правят геройства”, отчете като втора грешка Ивайло Мирчев. И добави, че много от действията на предишното управление просто са били саботирани. А голяма част от грешките са функция на големите цели, като основната е конституционната реформа като фундамент на съдебната реформа.

Като трета грешка Мирчев отчете това, че ПП-ДБ са позволили ГЕРБ да не носи политическа отговорност за съвместното управление. В същото време обаче ГЕРБ е била под силната зависимост на Делян Пеевски. По думите му - “като влезеш в кабинета на Борисов, виждаш Пеевски и те вземат решенията заедно”.

Като четвърта грешка политикът посочи загърбването на дясното.

Мирчев обясни, че ПП-ДБ не са отишли на разговори с ГЕРБ за съставяне на кабинет от новото 50-о Народно събрание, защото няма обяснение защо изобщо отидохме на избори и защото не се говори за политики, а за министерски кресла.

“Решението да отидем на избори на е на Борисов, а на Пеевски. Самият Борисов съзнава, че тази игра с Пеевски е много опасна за страната, но и ГЕРБ има силна зависимост от него. Питайте дали Пеевски е водил заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, дали е строявал депутати на ГЕРБ. Аз съм говорил два пъти с Пеевски само по темата оръжие за Украйна, а Христо Иванов - за конституцията”, каза бившият депутат.

Запитан за бъдещето на коалицията “Демократична България”, отговорът му е, че тя трябва да се надгражда. “Трябва да погледнем малко надясно, загърбихме дясното, това е една от нашите грешки”, каза Мирчев.

Той смята, че и в коалицията ПП-ДБ нещо трябва да се промени, “но това не означава разделяне, откъсване на формации от нея, а честен разговор, защо ни напуснаха 300 000 избиратели и как отново да спечелим доверието им и да управляваме отново страната”.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    145

    9

    Джендо Джедев

    18.06 2024 в 09:48

    alfa,

    За такива като него "Ъпсурт" имат едно много подходящо пасажче:

    "К`ва попара си надробил, Андрешко? Сега дъвчи и дишай по-тежко!"

    145

    8

    Джендо Джедев

    18.06 2024 в 09:45

    Telluris Malus,

    А народецът и особено гъбарите и "разочарованите" - по още по-трудния начин.

    За Боце и преди 15 години говорехте, че ще е ден до пладне, ама още ви клати. Сега ще е с Шиши за компания. Пак да ви кажа едно "Честито!". ;)

    2550

    7

    alfakentavur

    18.06 2024 в 08:32

    Тролчето Telluris Malus вече съвсем се обърка и оплете и за да продължи да се прикрива и да изглежда като неплатен говори каквото му падне. Но всъщност е платен трол.
    Който не знае, че след промените в Конституцията (за които толкова пъти повтори една и съща глупост) - и да няма редовно правителство парламентът продължава да работи.
    Толкоз.

    310

    6

    Telluris Malus

    18.06 2024 в 08:21

    Джендо, Джендо, българските политици учат нещата по трудния начин. :))) Трябва да получат як шут от избирателите, за да се усетят, че вършат глупости. А Боко и Шиши са конюнктура явление, което око въобще доведе до нещо, ще продължи от ден до пладне. В момента, ПП, ДБ, че и БСП даже, имат шанс да си свирят часовниците с избирателите и тръгнат нагоре. Или да изчезнат. Това трябваше да стане отдавна.

    145

    5

    Джендо Джедев

    18.06 2024 в 08:07

    Telluris Malus,

    Моля, моля, пак заповядай! Да му е сладък Шиши на народеца! И на теб също! :D

    310

    4

    Telluris Malus

    18.06 2024 в 06:02

    Благодаря от името на разочарованите, Джендо. Политиците трябва са си спомнят, че властта идва от народа. Точно това се случва сега. Отдавна трябваше.

    310

    3

    Telluris Malus

    18.06 2024 в 03:21

    Нещата започват да изкристализират. Още трябва, но движението е в правилната посока.

    145

    2

    Джендо Джедев

    17.06 2024 в 21:21

    Честито на гъбарите и на "разочарованите"! :D

    4038

    1

    Moirae

    17.06 2024 в 20:16

    Пеевски управлява България. Няма смисъл да се изрежда поотделно всеки регулатор, който той контролира.
     
    X

    Историите на Иво Иванов