Ексклузивно Еврокомисията: Не сте готови за еврозоната

ВСУ хвана в котел руснаците във Волчанск, десетки се предават накуп

Украинските бойци обсадиха около 400 нашественици в химическия завод, съобщават за купища "мъртви и ранени орки"

Светослав Метанов 17 юни 2024 в 15:43 26587 12

Карта на бойните действия в района на Волчанск
Карта на бойните действия в района на Волчанск.

Украинските войски са блокирали около 400 руснаци в химически завод в центъра на град Волчанск, Харковска област. Според украинския Център за отбранителни стратегии тридесет от окупаторите вече са се предали, след като многократните опити за спасяването им са се провалили.

Изданието Форбс съобщава, че в продължение на няколко седмици на ожесточени боеве части от няколко украински бригади са блокирали руското настъпление на север от река Волчанск. В същото време руски сили, равняващи се на поне два батальона със стотици пехотинци, щурмуват ПАО "Волчански химически завод" на десния бряг на реката. Очевидно планът на руснаците е бил да превземат химическия завод и след това оттам да започнат операция за форсиране на реката, за да пробият в южната част на Волча.

"Планът се провали, когато украинските войски - вероятно от 9-и стрелкови батальон, Руския доброволчески корпус или 36-а бригада на морската пехота - атакуваха западно от химическия завод и напреднаха няколко квартала на север, като отрязаха руснаците в завода от другарите им на запад", пише "Форбс".

Украинските бойци отбелязват, че руснаците са обкръжени без възможност за евакуация или подкрепления и съобщават за "купища мъртви и ранени орки".

Този уикенд руските командири наредиха на войските си западно от химическия завод да пробият украинските позиции. По данни на Центъра за отбранителни стратегии обаче два опита за пробив към обкръжените руски войски са били отблъснати от украинските отбранителни сили.

"Очевидно тогава обкръжените руснаци са започнали масово да се предават. Въпреки че руските и украинските войски редовно се пленяват взаимно, те рядко го правят с десетки накуп. Повечето пленявания обикновено се случват по време на обсади на големи градове и хаотично прибързано отстъпление", отбелязва Форбс.

"Фактът, че толкова много руснаци се предадоха по едно и също време във Волчанск, град, който нито една от страните не контролира напълно и който остава спорен, би трябвало да ужаси руското командване. Руската армия не трябваше да затъва там. И със сигурност не биваше да губи десетки войници в неуспешен опит за овладяване на плацдарм за следващ опит за преминаване на тясната река в средата на града", се казва в статията.

Каквито и да са били целите на руснаците, когато миналия месец пресякоха границата в Северна Украйна, те не само не успяха да ги постигнат, ами и изгледите им за успех стават все по-далечни, подчертава публикацията.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    145

    12

    Джендо Джедев

    18.06 2024 в 15:38

    781000,

    Нерде Лwо Пен, нерде Путин. Нерде Франция, нерде Рашка...

    -400

    11

    781000

    18.06 2024 в 08:27

    Johnny B Луд, а ти как би нарекъл народ от около 66 милиона, в който има над 40% откровени поддръжници на същите лъжи и пропаганда? Питам, защото след 10тина дни ще напричаш така и Франция.

    310

    10

    Telluris Malus

    17.06 2024 в 19:40

    До foreigner66:
    Не, не всеки може да има критично мислене. Индоктринираните лица не могат да разсъждават критично по въпроси свързани с доктрината. В този смисъл, мрежата е просто активатор на зомбита, индоктринирани от други зомбите, продукт на соц.-а или от руската пропаганда. Също така, мрежата се превърна в удобна среда за разпространение на руска пропаганда. Просто се появиха нови "възможности" за промиване на мозъци.

    -1995

    9

    Гьорче2

    17.06 2024 в 18:04

    ОРКИ защото извършиха Многобройни Военни Престъпления, Екзекуции, ГАВРИ, Изнасилвания на Деца пред родителите им и обратното, Грабежи, Мъчения, Разрушения, Отвличане на Хиляди Деца......

    А ти си ми Ясен с тоя Сърп и Чук, отдавна съм ти го казвал! Прикрит Хибрид!

    1005

    8

    foreigner66

    17.06 2024 в 17:47

    Глобалната мрежа е нож с две остриета за функционално неграмотните. За хората които произвеждат някакъв продукт, индустриален или научен е инструмент без, който не могат. Искам да кажа,че всеки дори и полуграмотен може да има малко критично мислене и да провери небивалиците които се изказват в руското пространство от медии и комуникации. А за този народ от има-няма 7 милиона, имаше една статия тук в OFF News преди години мисля, че е още я има "Народът който открадна своето бъдеще" от някой с псевдоним Камик.

    1273

    7

    Johnny B Goode

    17.06 2024 в 17:23

    За съжаление, комуникациите и глобалната мрежа са нож с две остриета.

    А как бихте нарекли народ от има-няма 7 милиона, в който има 3 милиона откровени поддръжници на същите лъжи и пропаганда?

    1005

    6

    foreigner66

    17.06 2024 в 16:41

    Народ, който във века на комуникациите и глобалната мрежа може да събере един милион армия за няколко месеца и да се бие до смърт заради откровенни лъжи и мъгляви обещания не е за съжаление. Незнам дали са глупави или жертви на пропаганда но си заслужават прозвищата и не само това. Досега ако наистина имаше глобална подкрепа за Украйна като защитаваща се страна войната да е към края си.

    145

    5

    Джендо Джедев

    17.06 2024 в 16:31

    edin slep,

    На война - като на война! Не знам какво си чел, но ВСВ изобилства от цветисти определения за противника.
    Това, че някой е закаран на фронта с повиквателна, не го прави по-малко агресор.

    11978

    4

    edin slep

    17.06 2024 в 16:16

    Чел съм спомени на ветерани от ВСВ, включително пленници при японците и немците, които разказват страхотии (не съм попадал на немски спомени, сигурно е още от същото). Има озлобление, ама такива приказки за орки не са казвали поне пред журналистите.

    Повечето хора разбират добре, че врагът е също като теб пратен с наборна заповед на фронта. И на него му се умира толкова, колкото на теб. Следя и украински канали, гледам им очите, когато се опитват да оправдаят пред себе си това, че убиват.

    Кой знае колко и какви ужаси ще има и в Украйна и в Русия след войната, след толкова смърт и страдание на фронтоваците и на мирните жители.

    Руснаците са оскотели от пропагандата, но не са глупаци, а и се съмнявам че са по-кръвожадни от всички останали. Просто вероятно е по-голям шанса да оцелееш в бой с украинците, от колкото ако откажеш да се биеш.

    145

    3

    Джендо Джедев

    17.06 2024 в 16:06

    Украинците поне ще ги облекат и нахранят.
     
    X

    Историите на Иво Иванов