Преброяването ще е през 2021 г., плащаме 160 лева глоба при отказ да дадем данни

OFFNews Последна промяна на 21 февруари 2019 в 16:29 1705 0

Преброяването на населението и жилищния фонд у нас ще е от 22 януари до 15 февруари 2021 г. Това реши парламентът, който прие окончателно Закона за преброяване на населението и жилищния фонд в Република България през 2021 г. 

Досега са проведени 17 преброявания на населението, като последното беше през 2011 г.

Новото преброяване ще е най-мащабното изчерпателно статистическо изследване у нас, което се провежда на всеки 10 години, обясни председателят на НСИ Сергей Цветарски, цитиран от БТА.

Преброяването ще е на два етапа като първият/електронен/ ще е между 22 и 31 януари. Преброяването по домовете - втори етап, ще бъде от 8.00 часа на 1 февруари до 20.00 часа на 15 февруари.

Според закона няма да е задължително да се попълват данни за етническа принадлежност, вероизповедание и здравен статус.

Във въпросника обаче вероятно ще има графа "не желая да посоча каква етническа/религиозна група съм", която трябва да бъде отбелязана от тези, които не искат да обявят своята етническа принадлежност и вероизповедание, за каквото настояха от ВМРО.

Относно пола, ще се посочва само биологичният, поясни Цветарски.

Депутатите решиха да бъде приета Програма на преброяването, която да бъде внесена за разглеждане от Министерския съвет в тримесечен срок от обнародването на закона.

Периодът за подготовка и провеждане на преброяването е съобразен с подготовката и провеждането на два изборни процеса през 2021 година - за народни представители и за президент и вицепрезидент, с оглед на ангажиментите на общинските администрации в изборния и преброителния процес.

Лицето, отказало да предостави необходимите по закона данни, ще бъде глобявано със 160 лв.

Ясно се декларира, че ще бъде спазена поверителността на данните, достъпа до информация и разпространението на крайните резултати в съответствие с националното и европейското законодателство.

Очаква се разходите по преброяването да възлязат на 38 262 000 лв., като в тях е включено и разработването на нова електронна платформа за преброяване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови