Правосъдният министър: Мониторингът на ЕС не е вреден

Ивайло Анев 19 август 2014 в 15:48 3064 0

Служебният министър на правосъдието Христо Иванов представи заместниците си.

Мониторингът на ЕС над България не е вреден, защото това не е враждебен външен акт и ние не трябва да се отнасяме така към него. Това заяви правосъдният министър Христо Иванов, който представи днес двамата си зам.-министри - Петко Петков и Марин Ванчевски.

Правосъдният министър обаче обясни, че основната задача пред него в момента е реформата в съдебната система, която ще направи мониторингът над България излишен.

Задача номер 1 е актуализацията на стратегията за съдебната реформа, тъй като такава заръка имаме и от Европейската комисия. Крайната цел на тази реформа, по думите на служебния министър, е магистратите да поемат в ръцете си функционирането на съдебната система. Именно заради това вицепремиерът направи уговорка, че за да се справи с дневния си ред, то ще разчита на работни групи и активността на самите магистрати, посочи Иванов.

Теми, по които ще се работи, са също така детското правосъдие и съдебните заседатели. "Нещо, което планирах са промени в Регистъра за юридическите лица с нестопанска цел, защото той далеч не работи толкова добре, колкото е необходимо", заяви Иванов. Той определи като проблем и прозрачността на Търговския регистър.

Служебното правосъдно министерство ще бъде изправено и пред изпитанието да започне процедура за номиниране на трима кандидати на страната ни за съдия в Европейския съд за правата на човека в Страсбург. "Тази процедура ще бъде прозрачна, ще има правила и ще направим публична цялата информация", обеща министър Иванов.

Служебният правосъден министър подчерта, че Софийският районен съд е предната фронтова линия на съдебната система и там най-добре се виждат проблемите й. Това е причината за избора на Петков за поста зам.-министър.

Иванов поясни, че въпросът за назначаването на трети зам.-министър все още се обсъжда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !