Правителството закрива осем социални дома за деца

OFFNews 05 август 2015 в 12:13 3863 4

Правителството закрива осем социални дома за деца

Правителството закрие домовете за медико-социални грижи за деца (ДМСГД) в Габрово, Монтана, Пазарджик, Пловдив, Перник, Русе, Търговище и „Св. Параскева” в София.

В изпълнение на Националната стратегия „Визия за деинституционализация на децата в Република България”, Министерството на здравеопазването извърши преструктуриране на тези осем пилотни ДМСГД в комплекси, предоставящи нови, интегрирани, междусекторни услуги, които ще предлагат качествено различен от институционалния модел на грижа за децата.

Процесът на преструктуриране се реализира чрез изпълнението на два проекта, финансирани с европейски средства - „ПОСОКА:

Семейство” по ОП „Развитие на човешките ресурси 2007-2013” и „Преструктуриране на Домовете за медико-социални грижи за деца от 0 до 3 г.” по ОП „Регионално развитие 2007-2013 г.”. Новоизградените услуги ще се управляват от съответните общини съобразно реализираните от тях проекти.

Към 30.06.2015 г. 8-те пилотни ДМСГД са подготвени за закриване, като в тях има общо 60 деца. За 53 от тях е планирано да бъдат предприети мерки за закрила чрез настаняване в специализираните резидентни услуги към общините. Другите седем деца ще бъдат настанени в семейна среда. На досегашния персонал от домовете е проведено обучение, което им дава възможност за професионална реализация в новите социални услуги.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!