Служебното правителство предупреди за газова криза

Юлиан Христов Последна промяна на 17 септември 2014 в 12:53 8569 5

Екатерина Захариева

Има голяма вероятност да има криза с газа през зимата. Това каза служебният вицепремиер и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева на брифинг след редовното заседание на кабинета.

Към момента няма намаляване на подаването на газ, успокои вицепремиерът. Тя обаче уточни, че ситуацията е притеснителна и затова министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов е свикал кризисен щаб. Към момента са отправени предупреждения към топлофикациите, които трябва да имат готовност за реакция, наблюдават се постоянно и количествата газ, които се подават към България. Отделно от това се водят преговори с Гърция. 

Захариява уточни също, че85% от доставките на газ идват от Русия, а газохранилището в Чирен не е пълно на 100%. 

"Слушахме повече от година и половина колко много ще спечели България, как щяла да печели по 1 млрд. лева на година от транзитни такси. Не видях такова нещо в документите, няма подписано транзитно споразумение, което да каже какво точно ще печели държавата от този проект", коментира още Захариева във връзка с проекта "Южен поток". Тя уточни, че всички процедури по „Южен поток” са спрени. Става въпрос за подписването на нови споразумения, търгове, както и влизането в сила на договора за строителство.

"В постоянен диалог сме с руската държава и Европейската комисия, считаме, че скоро ще има решение на този случай, но проектът и случващото се са поредното доказателство, че се избързва – подписват се договори за разходи, без да се знае какви ще бъдат приходите”, обясни Захариева.

Вицепремиерът обясни, че служебното правителство няма да поеме дългосрочен ангажимент какъвто е случаят с "Уестингхаус".

„По отношение на „Уестингхаус” считаме, че служебният кабинет като такъв не е редно да поема дългосрочен ангажимент, който ще обвързва поне четири правителства оттук-нататък напред без ясен анализ. Няма да бъдат подписвани допълнителни споразумения към договора, който е подписал предишния кабинет. Считаме, че това трябва да се случи от следващото редовно правителство, след анализ, изгоден ли ни е този договор, необходима ли ни е тази нова електрическа енергия, която ще произвежда, какво ще правим и колко ще струва цената от нея”, добави тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.09 2014 в 04:33

Гацо каза!
Новата инфо е, че се снима нов филм ОСИРАНЕТО на Европа с Руския Газ Южен поток! Засега новия филм се спира от Расим Плювню или тъпата крава Захариева?!?
“ЕК е готова да обсъжда с Русия проекта "Южен поток" във всеки момент. Ако се поиска изключение от еврозаконодателството, ще се разгледа!”, заяви Холцне, говорителка на комисар Йотингер.
ЯСНО е че USA ще ритат као луда крава, както с/у Северен поток ритааа и USA, и поляци и Белорусия, Ритааа а, ама го построиха!
ама иде Зимаааа, и сняг ке забръска ааа!
Гацо каза!

17.09 2014 в 22:30

Гацо каза!
и от дека ке зъмеш мазутЯ бе Пламенчо, нали пак у Раша требе да се подгънеш бе боклук
Не сеферясваш ли тази ТЪПА КРАВА КВИ ГИ ДРЪНКОТИ - нямало "подписано транзитно споразумение, което да каже какво точно ще печели държавата от този проект", коментира още Захариева във връзка с проекта "Южен поток". Тя уточни, че всички процедури по „Южен поток” са спрени."
ЕГА ТИ ТЪПАТА КРАВА
като няма - па подпиши ги ма краво, като е "спряно" какво се дърлиш

17.09 2014 в 21:27

Да духа щото рекъл Гъци?И от къв зор ще носим кофи...щото така казал Спиртосания?Първото което трябва да се направи е, да се напълни хранилището в Чирен,и второ, да се подготвят ТЕЦ-овете за работа с мазут!Ама олигофрените трябва да пискат,РАССЕЯ---ЮЖЕН ПАТООК!Ха-ха,а вее

17.09 2014 в 18:00

Айде бе американските коксъкърчета да взимат кофите и да носят газ от щатите.

17.09 2014 в 17:28

аМЧИ ТАЗ ПРОСТАКЕСА ЩО СЕ ПОЯВЯВА БЕ?!?!?
Нали спира, та спира, та дрънка, та дрънка спираме... НЯМА ЮЖЕН ПОТОК
а сега да се хване за КЮМЮРА, И ДА ДУХА
ПАТКА ТЪПА