Правителството ще разреши на МВР да шпионира

OFFNews Последна промяна на 09 септември 2015 в 07:27 3519 2

Правителството ще разреши на МВР да шпионира

Полицаи под прикритие ще могат да разследват тежки умишлени престъпления и да защитават националната сигурност в дълбока конспиративност. Това предвижда нова наредба на МВР, която организира работата на служителите под прикритие. Наредбата ще бъде разгледана на заседание на правителството днес. 

Служителите на МВР ще прикриват работата си с фалшиви лични документи и специално създадени за целта юридически лица с нестопанска цел или търговски дружества.

Дълбоката конспиративност, характерна за разузнавателните и контраразузнавателните служби, е разписана за първи път в наредба. В нея е посочено, че този подход ще се използва само при "доказана необходимост", когато определено разследване удари на камък. Тайните полицаи ще трябва да проникват в обкръжението или в средата на заподозрени в престъпна дейност лица, към които МВР има "законно установен интерес". Те ще трябва да събират информация за получаване на данни за замисляни, подготвяни, извършвани или довършени тежки умишлени престъпления.

На днешното си заседание правителството ще отпусне допълнително средства за МИнистерството на отбраната и ще обяви 7-ми юли за професионален празник на митничарите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!