Тайни полицаи ще шпионират през фалшиви фирми

МВР само̀ си позволи да работи като разузнавателна служба

Юлиан Христов 19 август 2015 в 10:23 4394 1

Тайни полицаи ще шпионират през фалшиви фирми

Служители на МВР ще могат да разследват тежки умишлени престъпления и да защитават националната сигурност, като прикриват работата си с фалшиви лични документи и специално създадени за целта юридически лица с нестопанска цел или търговски дружества.

Това предвижда нова наредба на МВР, която организира работата на служителите под прикритие. Предстои тя да бъде приета на заседание на Министерския съвет.   

Дълбоката конспиративност, характерна за разузнавателните и контраразузнавателните служби, е разписана за първи път в наредба. В нея е посочено, че този подход ще се използва само при "доказана необходимост", когато определено разследване удари на камък. Тайните полицаи ще трябва да проникват в обкръжението или в средата на заподозрени в престъпна дейност лица, към които МВР има "законно установен интерес". Те ще трябва да събират информация за получаване на данни за замисляни, подготвяни, извършвани или довършени тежки умишлени престъпления. 

Освен фиктивни фирми или неправителствени организации, за регистрирането на които всички институции ще са длъжни да съдействат, а информацията за тях официално ще бъде оповестявана в Търговския регистър, тайните полицаи ще имат и фалшиви документи. В същото време те ще се водят на работа в специална дирекция на МВР, която обаче ще бъде пикрита, така че да изключва разкриване на действителното му предназначение.  

Според наредбата изграденото прикритие може да се използва само за целите и задачите на разследването, което означава, че на практика не трябва да развива търговска или друга дейност, така че да затвърди легендировката. Всички разходи по поддържането на фирмите и НПО-та ще са за сметка на бюджета на МВР.

След отпадане на нуждата от използването на прикритие, всички документи за него ще бъдат унищожавани, като преди това ще бъдат класифицирани като държавна тайна.

С текстовете МВР само̀ си разписва функции, които са характерни за специалните служби. В същото време няма гаранции за това, че прикритието ще се използва само за разследването на тежки престъпления, тъй като под формулировката за защита на националната сигурност попада сравнително по-широк спектър от дейности. Например с обяснението, че има съмнения за организирането на терористичен акт или подривна дейност, МВР ще може да се внедрява сред неограничен кръг от хора и дейности - неправителствени организации, партии, фирми и т.н.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови