Правителството се легитимира с конституционните промени. Оставката е логична, ако не се случат

Само експерти в служебния кабинет и нов главен прокурор най-рано през пролетта, прогнозира министърът

OFFNews 17 октомври 2023 в 11:55 1136 0

Снимка БГНЕС/Стефан Василев

Атанас Славов, министър на правосъдието в ротационния кабинет "Денков-Габриел"

В служебния кабинет да има експерти, заемащи публични държавни длъжности - това е предложението на правосъдния министър Атанас Славов за редакция в законопроекта за промяна на Конституцията.

"Служебният премиер и министрите следва да са лица, заемащи висши публични длъжности в съответния ресор и институция. Да не идват от екзотичен остров", каза пред "Нова нюз" Атанас Славов.

Да има или не служебни кабинети и как да бъдат назначавани те - това са част от промените, които може да залегнат в новата редакция на Конституцията.

Министърът каза още, че преди да се назначи служебно правителство, трябва да има консултация с политическите сили. Към момента президентът няма такова задължение.

Изказването му е по повод законопроектът за промяна на Конституцията, в който е заложено, че президентът назначава само служебен премиер, като има кръг лица, от който може да избира - председателят на Народното събрание, председателят на Конституционния съд и гуверньорът на БНБ. Министрите в кабинета се избират от премиера.

Друга идея, която се чува в НС, е между двете четения кръгът от лица да се промени и държавният глава да може да избира между шефът на БНБ, омбудсмана и председателят на ВКС.

Правосъдният министър каза още, че преди да се назначи служебно правителство, трябва да има консултация с политическите сили. Към момента президентът няма такова задължение. Атанас Славов коментира, че текстовете, свързани със служебните правителства, са се появили непосредствено преди внасянето на законопроекта. Той изтъкна, че в първоначалния текст на ПП-ДБ е било заложено правителството в оставка да остава като служебно такова, но с ограничени правомощия.

Министърът на правосъдието коментира и становището на Венецианската комисия, в което, както той каза, се подкрепя ядрото на конституционната реформа и по-конкретно частта за съдебната власт. Той добави, че разделянето на ВСС се подкрепя напълно. Бележки има по мнозинствата, заложени за прокурорския съвет.

Славов добави, че другата част на законопроекта е получила повече критики - текстовете, свързани със служебните кабинети, и указите на президента, главния прокурор и други. Министърът добави, че между четенията слабостите на законопроекта в тази му част могат да бъдат отстранени.

Атанас Славов каза още, че нов главен прокурор ще бъде избран най-рано през пролетта на следващата година.

Оставка през декември?

Славов добави, че е оптимист, че през декември конституционната реформа ще бъде приета и ще отговаря на най-високите стандарти за независимост на съда и отчетност на прокуратурата.

Той повтори още веднъж заявката си, че ако все пак в края на годината конституционната реформа не мине, то ще последват оставки.

"Аз съм оптимист. Надявам се пред декември да не се стига до оставки, защото България има нужда от редовно правителство... Но трябва да е ясно, че когато се приемат ангажименти, и то не само пред нашето общество, а и пред нашите партньори..., тези ангажименти трябва да се изпълняват. Политическата спирачка, ако има нарушение на тези ангажименти, е оставката. Цялото правителство има ангажимент към тези конституционни промени. То се легитимира през тези конституционни промени и ако те не се случат по най-добрия начин, това е логична стъпка."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки