Правителството подготвя строежа на два нови моста на Дунав

offnews 22 октомври 2014 в 13:35 1550 1

Николина Ангелкова

Служебното правителство прие меморандум за разбирателство между правителствата на България и Румъния за проучване на възможността за изграждане на два нови моста на река Дунав.

Мостовите съоръжения ще бъдат изградени при Никопол-Турну Магуреле и Силистра-Калараш.

"Ще стартираме разработването на предпроектни проучвания, анализ и съответно оценка за въздайствието върху околната среда", обясни след заседанието на правителството служебният министър на транспорта Николина Ангелкова.

Министърката обясни, че финансирането ще бъде по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния до 2020 година. Едва след като има техническата готовност на двете мостови съоръжения и бъдат изготвени техническите проекти, ще се пристъпи към подписването на ново споразумение с Румъния за същинското им изграждане.

Следващата седмица меморандумът ще бъде подписан между правителствата на двете страни.

Министър Ангелкова обясни, че двата нови моста не са част от европейския транспортен коридор и за това ще бъдат финансирани по линия на трансграничното сътрудничество. Проектирането и изграждането им ще стартира едновремнно, а същинското им изграждане вероятно ще стане по линия на публично-частното партньорство. Това обаче ще бъде решено едва след изготвянето на техническите проекти. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!