Министър Ангелкова: Магистралата до Гърция готова до 2022 г.

ОFFNews 02 септември 2014 в 11:58 3505 0

Магистралата до Гърция ще бъде готова най-рано през 2020 г. или най-късно до 2022 г., заяви транспортният министър Николина Ангелкова пред Нова тв.

Проверката от последните дни на Агенция "Пътна инфраструктура" обаче показа, че на магистрала "Струма" изобщо не се работи.

„Поставено е условие за пълна мобилизация и промяна на строително-технологичната програма. Проектът до момента е изпълнен на 55%. Факт е, че по проекта не се работи. Нямаме реални доказателства, че ще бъде завършен в срок”, коментира министърката.

Тя каза, че „Струма” е основен приоритет, като през 2014 – 2020 трябва да бъде довършен Лот 3 – от Благоевград до Сандански. Той трябва да е готов до 2020 – 2022 г.

Там се намира и 15,5-километровият тунел, който трябва да бъде изграден. „Разгледани са осем варианта. Магистралата се намира в зона на „Натура”. Поради това като екосъобразен вариант е одобрен тунелът”, обясни Ангелкова.

Друг основен приоритет е АМ „Хемус”. Нейното завършване и въвеждане в експлоатация трябва да стане също най-късно до 2022 г. Индикативната стойност на магистралата е 780 млн. евро. Шофьорите няма да плащат за използването й 7 години, защото проектът се финансира с европейски средства, след това обаче ще бъде въведен плант за таксуване по пътищата.

Министър Ангелкова обяви и че ще бъде завършено трасето Видин – София, което в последните дни се превърна в обект на политически спорове, след като служебният кабинет извади пътя от приоритетите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews