Правителството опитва да освободи частично депозитите в КТБ

Offnews 29 август 2014 в 10:08 6806 1

Румен Порожанов

Служебният кабинет търси възможност за частичен достъп до всички депозити в КТБ. Пред bTV министърът на финансите Румен Порожанов каза, че ще бъде търсен начин да се изтеглят малките спестявания в размер на между 500 и 1000 лв.

„Търсят се възможности, в рамките на ликвидността, за достъп до всички депозити – между 500 лв. и 1000 лв., така че хората с малки депозити да могат да получат на 100% парите си и да спадне напрежението поне сред тях. Процесът на търсене на решение за депозитите ще бъде един добър сигнал”, увери Порожанов.

„Става дума за преструктуриране на кредитния портфейл – в рамките на период от около 18 месеца получателите на такава помощ да могат да имат възможност за временно изплащане на депозите”, допълни Порожанов.

„Нашето желание е КТБ да заработи и да няма загуби на средства и изплащане на депозити, но правителството не решава съдбата на банката. Това, което в момента се извършва, е оценка на кредитния портфейл на банката, после ще се извършат одити дали има намаление на капитали. Надявам се да няма дупка”, заяви още служебният финансов министър.

Порожанов прогнозира, че ако не се наложи подкрепа на банковата система с публични средства, бюджетният дефицит на страната ще остане в рамките на 3%, както е определен от Маастрихтските критерии на Европейския валутен съюз. „Ако се вземе политическо решение за подкрепа на КТБ с бюджетни средства, тези разходи ще надвишат 3% бариера за дефицита”, предупреди финансовият министър, но успокои, че дори да бъде отворена процедура по свръхдефицит, тя не е „толкова драматични”.
По думите на Румен Порожанов, какво се случва в КТБ знае само БНБ, която осъществява особения надзор, а кабинетът обсъжда с Централната банка какви сценарии биха могли да се приложат.

„Ние препоръчваме да се разгледат предложения на инвеститори - дали искат да участват в оздравителен план, с който да спасят банката, след което да индивидуализират параметрите на помощта”, посочи финансовият министър.

Той призна, че в София е имало специална мисия на Европейската комисия заради случая с КТБ, но и двете страни в срещата са пожелали тя да остане конфиденциална, защото е била работна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови