Правителството обсъжда промените в пенсионната система

OFFNews 20 май 2015 в 08:02 2936 0

Правителството обсъжда промените в пенсионната система

Пакетът от промени в пенсионната система, който ще влезе в сила от следващата година, трябва да приеме днес правителството, за да го внесе за окончателно одобрение в Народното събрание. На заседанието на кабинета са поканени лидерите на бизнес и синдикалните организации. От тяхна страна все още няма окончателно одобрение по част от предложенията.

До последния момент правителство, синдикати и бизнес ще уточняват параметрите на промени в пенсионната система. Среща при премиера на лидерско ниво е свикана два часа преди началото на заседанието, научи "Хоризонт". След последната среща по темата стана ясно, че държавата е склонна да уважи искането на служители от сектор "Сигурност", възрастта за пенсиониране на оперативни работници, пожарникари и полицаи на терен да е 50 години, а за останалите 53. Разграничаването кой работи при по-тежки условия ще се направи на по-късен етап с промени в специалните закони.

Работещи при първа категория труд ще излизат в пенсия на 55, при втора на 60 години, като нарастването на възрастта и стажа ще е плавно. За масовата трета категория през 2037-ма, ще се установи 65 години възраст за пенсиониране и за двата пола при стаж 37 години за жени и 40 за мъже. Бъдещите пенсии ще са по-високи заради промяна във формулата за изчисляване. Ще се даде по-голяма тежест на всяка година стаж.

Прехвърлянето на средствата от частните фондове към държавния и обратно ще се изчисти в детайли днес. От пакета промени в пенсионната система отсъстват реформата при отпускането на инвалидните пенсии. Промените свързани с намаляването на таксите от частните фондове и допълнителни гаранции, че средствата в тях ще се управляват по-прозрачно, също ще бъдат приети на по-късен етап.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews