Връщат принудителното пенсиониране

OFFNews Последна промяна на 04 април 2015 в 13:37 20587 15

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин ще предложи хората, навършили пенсионна възраст и с необходимия осигурителен стаж, да не могат да избират дали да останат на работа или не, а това да се решава от работодателя. 

Според Калфин идеята е да се намалят разходите и да се отворят работни места за младите хора.

По думите на социалния министър, в момента в България има 2,18 млн. души, които получават пенсии. От тях пенсии за трудова дейност взимат 2,11 млн. души, 57 229 души получават пенсии, несвързани с трудова дейност (социални, военни и други), а с пенсии за трудова злополука и професионални заболявания са 1018 души.

6062 българи живеят с пенсии до 101,7 лв. на месец, още близо 60 000 пенсионери получават между 101,7 и 115, 88 лева.

Най-голяма е групата на хората, които взимат пенсии между 300 и 400 лева - това са 407 383 българи.

Над 840 лв. получават 13 586 пенсионери, тъй като към пенсиите си те имат и добавки.

От 2019 г. само новоотпуснатите пенсии няма да имат таван, което създава голяма неравнопоставеност между тези, които са се пенсионирали преди и след тази година, каза Калфин.

Една от целите е да изравним режима и на всички да вдигаме тавана, допълни той.

По-строги правила при отпускане на инвалидните пенсии 

Вицепремиерът предлага НОИ да може да изисква допълнителни прегледи на кандидатите за инвалидна пенсия, съобщава БНР. Аргументът - през последните години всяка втора отпускана пенсия е инвалидна.

Министърът на труда и социалната политика обяви, че ще се засили капацитета на ТЕЛК-комисиите. Сега лекарите в тях трябва да имат 10-годишен стаж и да не работят на друго място.

Те са претоварени, хората не са особено мотивирани. Плащането е доста ниско. Моето предложение е да се отвори и възможност за практикуващи лекари да участват и да получават допълнително възнаграждение, каза министърът на социалната политика.

Ще има и стандарти за първичните изследвания. Те ще се правят в стандартизирани лаборатории и лицензирани болници. Така ще се преодолее проблема с неточни резултати, които отварят вратата за освидетелстване. Освен това и НОИ трябва да е по-активен в контрола, каза Калфин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.04 2016 в 20:28

Окажете помощ? Като съм учител длъжен ли съм да се пенсионирам по-рано? Щефа иска така- "достатъчен стаж, достатъчна възраст, ниска степен на инвалидност-42процента и висока квалификация, втора"- излизам му скъпо с моите 700лв, казва. Аз искам да си изчакам възрастта, имам още 2 години до тогава. Казвайте кое ме защитава от ранното пенсиониране по идея на шефа?

05.04 2015 в 22:03

Или пенсия ... или заплата !
Не е морално едни да вземат и двете, а други да се гърчат в садистична безработица.

05.04 2015 в 21:48

Досега не беше ли така?! Ебати и държавата!!

05.04 2015 в 15:04

Мен ми предложиха-пенсиониране или съкращение!Няма избор.Има и такива, които взимат, големи пенсии и големи заплати.Кой, какви връзки има!Е, сега си търся работа, но няма!

05.04 2015 в 09:03

Не приемайте буквално "принудително пенсиониране"...има се предвид щом си навършил възраст и стаж да си отидеш в къщи и да се радваш на старините си. Ако искаш да работиш - никой не го забранява, но няма, да си речем, ген. директор или някакъв директор. Имам много примери, за пенсионери, които заемат "голяма" длъжност, получават една шапка с пари, заемат и подобна длъжност като съвместителство и за това получават една шапка с пари. Е, питам аз, той тепърва ли ще се доказва или какво? Аз също мога да кажа, че се чувствам дискриминирана по признак "възраст", хайде моля, моля. Нека бъдещите пенсионери не се изявяват като обидени госпожици от 30-те години, защото незаменими хора няма...

05.04 2015 в 00:55

Заповядайте, млади кадри с висше образование, на моето работно място със заплата 450 лв.

05.04 2015 в 00:45

Искате да вдигнете пенсионната възраст до 65, а насилствено пенсионирате преди 65? Нещо малко малоумно ми изглежда. Поне поставете условие, че насилственото пенсиониране се отнася за възраст над 65 г.

05.04 2015 в 00:38

Има хора, които биха се пенсионирали по-рано, макар и с намалена пенсия, но НЕ МОЖЕ!
Има други хора, които искат и могат да продължат да работят малко повече, но ПАК НЕ МОЖЕ!
Не можете ли да измислите по-гъвкава система ? Не Ви ли минава през ум, че тези две групи взаимно биха се компенсирали ,а нуждите на хората, които са различни, биха били удовлетворени в по-голяма степен?

05.04 2015 в 00:24

Принудителното пенсиониране е дискриминация по полов признак,защото принудата спрямо жените се извършва по-рано, т.е. спрямо жените принудата е по-голяма.Държавата може да бъде съдена за това. Къде е Хелзингския комитет?

04.04 2015 в 22:36

До по-долу написалия за правото на свободен изборл Мног сте прав.

Не разбирам термина "принудително пенсиониране". Ами ако не желая да се пенсионирам и поради тази причина да плащам "социални осигуровки" с които да храня Манго и Манговица и Манговчетата тогава какво се случва - подлежа на наказателно преследване !!! Не ща бе, не ща да получавам пенсия, сам ще си се оправям. Защо трябва да вляза в затвора, защото не желая да храня пиян циганин ? Аз съм свободен човек и следва да правя своя свободен избор - искам пенсия - плащам. Не ща пенсия - не плащам. Мога да си плащам пенсионна застраховка - мой избор. Аз, човекът имам право на избор. А не някакви тъпи бивши комсомолци да решават за мен. Министър Москов е много прав за здравеопазването - неотложната помощ се поема от държавата - всичко останало всеки да си го плаща. Така е по целия свят - във всяка нормална държава имате здравен номер и ако нямате - плащате като поп. Същото е и със социалното осигуряване - плащали сте си - получавате пенсия. Манго не е работил - не получава. Ами да се научи да работи а не да пее "Чай шукерие" и малкото работещи българи да го хранят дорде е жив.