Връщат принудителното пенсиониране

OFFNews 04 април 2015 в 13:37 21083 15

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин ще предложи хората, навършили пенсионна възраст и с необходимия осигурителен стаж, да не могат да избират дали да останат на работа или не, а това да се решава от работодателя. 

Според Калфин идеята е да се намалят разходите и да се отворят работни места за младите хора.

По думите на социалния министър, в момента в България има 2,18 млн. души, които получават пенсии. От тях пенсии за трудова дейност взимат 2,11 млн. души, 57 229 души получават пенсии, несвързани с трудова дейност (социални, военни и други), а с пенсии за трудова злополука и професионални заболявания са 1018 души.

6062 българи живеят с пенсии до 101,7 лв. на месец, още близо 60 000 пенсионери получават между 101,7 и 115, 88 лева.

Най-голяма е групата на хората, които взимат пенсии между 300 и 400 лева - това са 407 383 българи.

Над 840 лв. получават 13 586 пенсионери, тъй като към пенсиите си те имат и добавки.

От 2019 г. само новоотпуснатите пенсии няма да имат таван, което създава голяма неравнопоставеност между тези, които са се пенсионирали преди и след тази година, каза Калфин.

Една от целите е да изравним режима и на всички да вдигаме тавана, допълни той.

По-строги правила при отпускане на инвалидните пенсии 

Вицепремиерът предлага НОИ да може да изисква допълнителни прегледи на кандидатите за инвалидна пенсия, съобщава БНР. Аргументът - през последните години всяка втора отпускана пенсия е инвалидна.

Министърът на труда и социалната политика обяви, че ще се засили капацитета на ТЕЛК-комисиите. Сега лекарите в тях трябва да имат 10-годишен стаж и да не работят на друго място.

Те са претоварени, хората не са особено мотивирани. Плащането е доста ниско. Моето предложение е да се отвори и възможност за практикуващи лекари да участват и да получават допълнително възнаграждение, каза министърът на социалната политика.

Ще има и стандарти за първичните изследвания. Те ще се правят в стандартизирани лаборатории и лицензирани болници. Така ще се преодолее проблема с неточни резултати, които отварят вратата за освидетелстване. Освен това и НОИ трябва да е по-активен в контрола, каза Калфин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!