Правителството готви законопроект за пребиваване у нас на войски на НАТО

OFFNews 04 февруари 2015 в 21:58 5898 25

Министерството на отбраната готви законови промени, които ще позволят през България свободно да преминават съюзни войски и такива да пребивават на наша територия, съобщи „Сега“, позовавайки се на свои източници в министерството.

Промени в закона трябва да бъдат приети заради решението да се изградят центрове за командване и контрол на НАТО в България, Естония, Латвия, Литва, Полша и Румъния, което трябва да бъде официализирано на среща на военните министри от страните в НАТО, която ще се проведе в Брюксел.

За България това ще означава да изпълни всички изисквания на Алианса за осигуряването на преминаването и пребиваването на съюзни войски.

Очаква се законовите промени да са готови през май или юни, като те ще позволяват въвеждането на съвместна охрана на въздушното пространство с НАТО.

Изграждането на командния център ще бъде свързано и с разполагане на малка част от силите за бързо реагиране на НАТО.

Силите за бързо реагиране ще бъдат от общо 10 000 души, разположени в няколко държави. Вероятно това ще се случи в началото на следващата година. Готовност за участие в силите за бързо реагиране са заявили Великобритания, Дания, Латвия, Литва, Естония, Норвегия, като и Канада е проявила интерес.

Командният център на територията на България ще се намира в една от сградите на Министерството на отбраната в София. В него ще работят около 50 души – военни и цивилни, като половината ще са българи.

Военното министерство ще трябва да се грижи за охраната и за логистиката на центъра.

Плановете за създаването на командни центрове бяха обявени от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на посещението му в София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!