Quantcast

Новият център на НАТО в София ще е ключов за Алианса

OFFNews Последна промяна на 04 февруари 2015 в 08:27 8619 33

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Планираният команден център на НАТО в София, ще е ключов за новата отбранителната стратегия на Алианса. Това става ясно от предварителна информация за днешната среща на министрите на отбраната на страните от военния пакт в Брюксел, пише БНТ.

Новата отбранителна стратегия на НАТО предвижда създаване на обособени командно-контролни центрове в шест държави – България, Полша, Румъния, Литва, Латвия и Естония. Алиансът преминава от подготовката на сили за бързо разгръщане зад граница в укрепването на възможностите за действие на територията на пакта. Новият подход е свързан с нарастващото напрежение от изток и от юг.

Целта на планираните центрове е за срок до два дни силите за бързо реагиране да могат да се разгърнат в дадена страна или район от НАТО, получили заплаха или срещу които е било предприето нападение. Тези своеобразни щабове също така ще събират и обработват данни, и ще ги предават на координационния център в Полша.

Вътрешните сили за бързо реагиране съществуват и сега, но според ръководството на Алианса, капацитетът им предстои да бъде утроен. Те ще разполагат със средства за действие по суша, въздух и вода. Разполагането на тези сили ще става с решение на Северноатлантическия съвет.

На предстоящата днес министерска среща ще бъде обсъден задълбочено планът за готовност за действие, ще заседават също Ядрената група за планиране и комисията НАТО-Грузия. Говорителят на НАТО, Оана Лунджеску увери, че всички действия на Алианса са с отбранителен характер. По нейни думи крайната цел е да бъде създадена готовност за действие срещу заплахи от всяка посока.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.02 2015 в 13:36

Много слабичък ми се види. Не са ли храни тоз чувек.

05.02 2015 в 11:44

Еми ето ти -
1. Комат
2. Чеснов комат
3. Гарлик краст


***
Да науча нещо от тебе? Я си виж "цитатие" бе келеш! После виж какво си писал за "необходимото зло - дпс". Ебаси ташака г-жо Пешева!

05.02 2015 в 11:38

знам какъв си. Дай ник, ще го сменя.

05.02 2015 в 11:34

Уффф, грешка направиха ДЕМОНОКРАТИТЕ, че закриха АОНСУ и на негово място изсраха това недоносче "нбу". Вместо ПОДГОТВЕНИ УПРАВЛЕНСКИ КАДРИ сега имаме някаква масова интелектуална недоклатеност.

Добре, че по-старото поколение навремето завършихме "ВИШО", когато още имаше ИСТИНСКО ОБРАЗОВАНИЕ, а не днешното еврогейско-педероатлантическо ИНДОКРИНИРАНЕ. "Лидерството" е вродено качество, образованието само го доразвива. Между другото, изисква се природна ХАРИЗМА,(каквато между другото притежаваше Вьорнер, а сега Столтенберг). Тоя "dog crap"-"bullshit" за Project Management не нам. Не ни се спори излишно.

Може да не си съвсем просто момче, обаче сега отиваш там, откъдето "Професор Балкански" отдавна се е върнал. Иначе наша скромност сме си по природа американофили, англофили и германофили, и съвсем определно не РУСОФИЛИ (ама никак). Ма за да го разбере това човек, трябва малко по-широк духовно-интелектуален хоризонт. И си смени ника - това "чесън" е крайно профанско. Истина ти казвам.

05.02 2015 в 11:31

Кънчо, знаеш ли, че мога да те застрелям с плюнка?
Пишете си там с Гацо и не се бъркай дето не ти е работата, освен ако не искаш да научиш нещо.

05.02 2015 в 11:24

"Този системен подход се е доказал в последните столетия като най-добрата форма на управление. "

Комат, не че нещо, но какво си пил тази сутрин?! Какви столетия те гонят? Пък и как само си го докарал - "днес си лидер, утре не си"... почти като Шишо Бакшишо - "днес навършваш 40, утре ти струват 40-те".
Ами не се опитвай да словоблудстваш по темата. Далеч си от нея.

"Това разбиране за лидерството на практика намира израз в МАНДАТНОСТТА."
Я изброй малко безнес направления с "утвърдена мандатност"?
:)))))))))))

Вземи си изпери зелените чорапи, пийни аспирина и сложи мокър бял пешкир на манерката.

05.02 2015 в 11:00

Еми ти не си подготвен, но за твое щастие срещаш мен, който ще ти отвори очите.
Отношението към лидерството на западния свят е също продукт на team spirit.
Вярно е, че лидерът може да бъде силен или слаб, но за разликата от изтока, на запад на всеки един се дава шанс да бъде лидер и то без да е подготвен предварително за такъв, а се очаква да се развие и адаптира в постоянно променяща се среда.
Това разбиране за лидерството на практика намира израз в МАНДАТНОСТТА. Днес си лидер, утре може да не си.
Намира израз и в т.нар. Project Management където лидерството не е функция на вертикално йерархично построяване, а на хоризонтално. На практика - участваш в десет проекта, в три от тях си лидер, в останалите седем не си. Всеки проект се характеризира с краен времеви хоризонт. Както писах, днес си лидер утре не си.
Всичко това е въпрос на култура, която намира проявление както в бизнес така и в политиката, а хората са свикват със системата от деца.
Този системен подход се е доказал в последните столетия като най-добрата форма на управление.
Нека руснаци и турци продължават да вярват само в Бог/Путин/Ердоган. Ще патят от собствената си глупост.
Едно е да си ги обиколил тези държави за чужда сметка, друго е да си отишъл сам, да си работил, учил, създавал, сприятелявал, живял и т.н.
Слушай какво ти говоря. Казвам ИСТИНАТА!

05.02 2015 в 10:14

Глупости, в грешка си, както винаги.

"Team spirit" (отборен дух) = "КОЛЕКТИВИЗЪМ". Всеки "колектив" (или "отбор") има ВОДАЧ ("лидер"; "капитан"). Сборът от НУЛИ иска пред себе ЕДИНИЦА, за да придобие стойност. Иначе казано - "Първи" (Президент; Генерален секретар). Личноста прави историята, голмайсторйт прави футболният отбор. Обяснявам ти като на бавноразвиащ се.

А Китай е типичен пример за успешно приложение теорията на КОНВЕРГЕНЦИЯТА. Колкото и да не им се иска на западняците, КОМУНИЗМЪТ СЕ ОКАЗА СЪВМЕСТИМ С ПАЗАРНАТА ИКОНОМИКА. И се откажи да ни репликираш, защото не си свои води. Глей си там "бизниса", а високата интелектуална материя остави на академични мислители, като наша скромност "Професор Балкански".

05.02 2015 в 09:47

така си мислиш защото си с азиатско мислене. Никога за Запада, бащицата и лидерството не са били нещо повече от системата. Бащицата има значение от Сърбия на изток. Или, казано по тиквочевски, представете си Барселона срещу, да кажем, Роналдо. Еми има сблъсък на два светогледа - единия разчита на мъдростта на цялата общност, другия на лидерските способности на Баша.
Не случайно корпоративната ценност team spirit е изведена в такава не от руснаци,а от "западняци". За щастие бизнесът в любимия ти Китай попива ценностите точно на омразния ти запад и на това се дължи успеха му.

05.02 2015 в 09:18

Пак са ни дублирали ника "Професор Балкански", без да знаят, че ние всъщност сме твърдо "ЗА" Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг - опитен политик, първият истински секретар на пакта след великият Манфред Вьорнер.

Голямата трагедия на Запада е именно в дефицита на подобни подготвени "кадри" на ВИСОКО НИВО. Поредица водевилни президенти на ФАЩ след великият Рони, и поредица комедийни генерални секретари на НАТО, след великия Вьорнер, докараха света до сегашното нестабилно състояние.

Затова един доста посредствен "бащица", като Путин, си разиграва коня както иска. И то не защото има някакви особени качества, а защото няма достоен противник измежду западните политици. Омерзен съм.