Новият център на НАТО в София ще е ключов за Алианса

OFFNews 04 февруари 2015 в 08:27 9483 33

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Планираният команден център на НАТО в София, ще е ключов за новата отбранителната стратегия на Алианса. Това става ясно от предварителна информация за днешната среща на министрите на отбраната на страните от военния пакт в Брюксел, пише БНТ.

Новата отбранителна стратегия на НАТО предвижда създаване на обособени командно-контролни центрове в шест държави – България, Полша, Румъния, Литва, Латвия и Естония. Алиансът преминава от подготовката на сили за бързо разгръщане зад граница в укрепването на възможностите за действие на територията на пакта. Новият подход е свързан с нарастващото напрежение от изток и от юг.

Целта на планираните центрове е за срок до два дни силите за бързо реагиране да могат да се разгърнат в дадена страна или район от НАТО, получили заплаха или срещу които е било предприето нападение. Тези своеобразни щабове също така ще събират и обработват данни, и ще ги предават на координационния център в Полша.

Вътрешните сили за бързо реагиране съществуват и сега, но според ръководството на Алианса, капацитетът им предстои да бъде утроен. Те ще разполагат със средства за действие по суша, въздух и вода. Разполагането на тези сили ще става с решение на Северноатлантическия съвет.

На предстоящата днес министерска среща ще бъде обсъден задълбочено планът за готовност за действие, ще заседават също Ядрената група за планиране и комисията НАТО-Грузия. Говорителят на НАТО, Оана Лунджеску увери, че всички действия на Алианса са с отбранителен характер. По нейни думи крайната цел е да бъде създадена готовност за действие срещу заплахи от всяка посока.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews