Правила за тротинетките: До 25 км/ч, забрана за тротоари и бързи булеварди

Каската задължителна до 18 г.

OFFNews 25 юни 2020 в 16:57 4260 0

Снимка Kristoffer Trolle

Депутатите забраниха на тротинетките да се возят по двама души.

Електрически тротинетки не трябва да развиват скорост по-висока от 25 km/h. Водачите на такива превозни средства са длъжни да се движат по изградената велосипедна инфраструктура, а при липса на такава – възможно най-близо до дясната граница на платното за движение. Това прие Народното събрание с нови текстове в Закона за автомобилните превози.

На водачите на електрически тротинетки е забранено също така да превозват други лица, както и да ги управляват, без да държат кормилото с ръце. Водачът “на индивидуално електрическо превозно средство” при движение в тъмните часове на денонощието или при намалена видимост трябва да ползва светлоотразителни елементи върху видимата част на облеклото, позволяващи да бъде лесно забелязан.

В тъмните часове на денонощието или при намалена видимост водачът трябва да управлява индивидуалното електрическо превозно средство с включени светлини.

Каската задължителна до 18 г.

В случай, че лицето е до 18 години, трябва да ползва каска.

На водачите на електрически тротинетки е забранено да се движат по пътища и улици, на които максимално разрешената скорост за движение е над 50km/h. Ограничението не се прилага за улици с изградена велосипедна инфраструктура.

Водачите на тротинетки не могат да се движат в зони, забранени за влизането на велосипеди, както и да се движат по пътна лента или платно за движение на градския транспорт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови