Депутатите решиха: Без тротинетки по тротоарите и Витошка, водачите им да светят в тъмното

OFFNews 23 януари 2020 в 16:19 5489 2

Електрическите тротинетки не могат да се движат по тротоари, а водачате им трябва да имат светлоотразителни елементи по дрехите си, когато ги карат по тъмно. 

Това решиха депутатите, които приеха на първо четене промени в Закона за движение по пътищата. Непълнолетните трябва да носят каска задължително, предвиждат поправките. 

Индивидуалните електрически превозни средства, както се наричат тротинетките в закона, могат да се движат по пътищата, ако са оборудвани със спирачки, звънец, фар, стоп и светлоотразяващи елементи отстрани на колелата. Това обаче не включва пътища с разрешена скорост над 50 км в час, както и градските магистрали. 

И още - да се кара тротинетка е забранено в бус лентите и в пешеходни зони, където не се допуска и влизането на велосипеди. За справка - част от столичния бул. Витоша е пешеходна зона, следователно тронинетките няма да могат да се движат и по нея. 

Тротинетките могат да вдигат най-много 25 км/ч, предвиждат още промените. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

24.01 2020 в 01:01

Не знам как се наемат, и как се оставят тези неща, не използвам услугата.
Аз лично, както мога хвърлям тия предмети встрани от пътя си, и те сигурно се чупят. Когато са оставени така, че препречват естествения път на пешеходците. Вероятно, често пъти под уличните камери.
Мога да обясня законните си действия. Очаквам наемодателите да се научат да озаптяват наемателите на играчките си.

13510

1

Mayya

23.01 2020 в 20:08

Заеха през две пресечки по две паркоместа, които боядисаха в зелено и оградиха с някакви тръби за перкиране на въпросните тротинетки. Та тези места от месеци стоят празни, а все повече намаляващите тротинетки са разхвърляни нявсякъде по тротоарите. Но колите не могат да паркират там заради огражденията. Ясно е, че на някакви хора им бяха дадени някакви пари без здрава мисъл и в даващите и във вземащите. Поне да върнат местата за паркиране, и без това тротинетка там не вирее.