ПП пита дали служебното правителство възстановява модела ГЕРБ-Стоян Мавродиев в ББР

Даниел Лорер сподели девет аргумента против връщането на промените в държавната банка в изходна позиция

OFFNews Последна промяна на 26 септември 2022 в 16:26 2973 0

ПП

Снимка Продължаваме промяната/Пресцентър

Кирил Петков и Даниел Лорер

ПП твърди, че служебното правитеслсто възстановява модела ГЕРБ-Стоян Мавродиев в ББР.

В съобщение до медиите от ПП заявяват, че очакват смяна на  Надзорния съвет на ББР:

"Продължаваме промяната" следи с тревога действията на служебното правителство по възстановяване на стари модели на управление на ГЕРБ. Последното е свързано със сигнала, който българският малък и среден бизнес получава от намеренията на служебния министър Пулев за смяна на състава на Надзорния съвет на ББР и серия негови неверни внушения, че банката не функционира ефективно."

Имаме поне 9 аргумента против действията на служебното правителство, които могат да върнат модела ГЕРБ в банката:

• Кирил Петков, още като служебен министър на икономиката, обяви, че 8 фирми са получили близо 1 млрд. лв от държавната банка под формата на едри кредити, като над 500 млн. лв. са отишли при дружества, свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски. Останалите са дадени на Румен Гайтански – Вълка и др.

• Отпуснатият от бившия директор на ББР Стоян Мавродиев и необслужван кредит от 150 млн. лв. е даден на прокуратурата. Неизпълнението на кредита ощетява държавата с 9.5 млн. лв.

• От началото на 2022 г. ББР директно е подпомогнала над 90 нови малки и средни предприятия, с дъщерните дружества техният брой надвишава 250. За сравнение, за предходните 4.5 години общият брой на нови кредитополучатели в банката е 64. Противно на направените внушения, доверието в малкия и среден бизнес в ББР е възстановено. Благодарение на действията на Промяната, вече няма нужда да познаваш човек в ББР, за да получиш кредит.

• Служебният министър може да иска да пише слаб 2 на ББР, но авторитетът на международната кредитна агенция Fitch казва точно обратното: ББР защити положителен рейтинг BBB, което е възможно най-високият рейтинг за банка.

• По време на управлението на ПП ББР излезе на печалба от 20 млн. лв. за първото тримесечие, сравнено с 5 млн. лв. загуба за същия период на 2021 г.

• Приета беше актуализирана стратегия на Банката за периода 2021-2023 г. Тя е фокусирана върху връщането на банката към мисията ѝ в подкрепа на микро, малкия и средния бизнес и включва лимит на финансиране до 5 млн. лева.

• Дали внушението, че ББР не се справя добре, не е крачка към възстановяването на стария модел на управление на ГЕРБ и Стоян Мавродиев? Със спирането на реформите в ББР, въведени от кабинета Петков, може отново да се промъкне приятелският кръг на стария модел.

• Това е поредният опит на служебното правителство да отмени реформи, започнати от „Продължаваме промяната“, с опасност от връщане на стари схеми на ГЕРБ.

• ББР твърде дълго беше касичка на клуба по интереси на Борисов. Промяната спря безконтролното раздаване на огромни кредити с неясни обезпечения от ББР в полза на клиенти и проекти с отявлен политически гръб. Не трябва да допускаме корупционните схеми да овладеят държавата отново. Затова изборът на 2 октомври е да се върнем назад или да продължим промяната!

Парламентарни избори 2022 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови