Шефът на ББР: 90% от портфейла е даден на 20 фирми

OFFNews 24 юли 2022 в 14:11 3130 2

Михов

Снимка БНР

Председателят на надзорния съвет на ББР.

"Ситуацията в страната и несигурността оказват влияние върху Българската банка за развитие. Има решения за банката, които трябва да се гласуват в парламента".

Това каза пред БНР Валентин Михов, председател на надзорния съвет на ББР. И посочи, че Делян Пеевски не е вземал кредити от банката като физическо лице.

"Засега няма данни той да е участвал във вземането на кредити от банката", каза той.

Най-големите 20 кредитополучатели на ББР са 90% от портфейла.

"20 кредита са 1,6 млрд. лева от общ портфейл 1,8 млрд. лева. През последните 12 месеца работа на банката беше да пренасочим от това да дава малко кредити на големи кредитополучатели към много кредити за малки кредитополучатели. От началото на годината ББР е дала 73 кредита, които са повече от отпуснатите през предишните пет години. С дъщерната организация и лизингова компания общо са 150. Средният размер е 300 000 лева. Ако продължим да вдигаме броя на кредитополучателите, надявам се догодина да постигнем целта - 50 и 100 на месец", допълни Михов в предаването "Неделя 150".

Той посочи, че не очаква големи промени по отношение на лихвите и промяната в процента и очерта целта на банката – максимално голям кръг от фирми да имат достъп до финансиране и да се работи по антикризисни програми.

"Проблем в България е финансовата грамотност. Тъй като не са финансово грамотни, малките ни предприятия се плашат да теглят кредит. Нашата задача е да даваме достъп до финансиране на тези компании, които хем са жизнеспособни, хем не получават пари или достатъчно пари в търговските банки", обясни финансовият специалист.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови