Мавродиев: Премиерът е бил подведен за оставката ми

OFFNews 08 април 2020 в 18:32 4891 5

Стоян Мавродиев

За мен Борисов е подведен и е получил грешна информация, ако аз не съм информиран и аз бих реагирал по този начин. Това заяви в предаването „Лице в лице“ на Би Ти Ви изпълнителният директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев. Неговата оставка бе разпоредена днес от министър-председателя Бойко Борисов.

Мавродиев се надява да може да обясни на Борисов. Той разви тезата, че група медии около “Капитал” и собственика Иво Прокопиев разпространяват фалшиви новини по негов адрес. Мавродиев припомни, че Прокопиев е подсъдим по негов сигнал и сравни действията му с тероризъм и ИРА, като “Демократична България”, която поиска вчера оставката му, била политическото крило на терористичната организация. Целтта била подриване на банката и правителството.

Причината за уволнението на Мавродиев е, че в рaзгaрa нa извънрeднoтo пoлoжeниe, нa 26 мaрт, бaнкaтa, ръкoвoдeнa oт Cтoян Мaврoдиeв, e oтпуcнaлa 75 млн. лв. на "Cвeти Гeoрги груп" - дружecтвo, cвързaнo c кoмпaниятa зa изкупувaнe нa взeмaния "C. Г. груп". Cпoрeд пocлeдният гoдишeн финaнcoв oтчeт нa фирмaтa "Cвeти Гeoрги груп", кoйтo e зa 2018 г., тя пoчти нямa дeйнocт - eдвa 57 000 лв. aктиви, 2000 лв. прихoди и нулeвa пeчaлбa.

„Банката не е извършила нищо нередно, нито екипът на банката е извършил нещо нередно. Това е доста несправедливо към целия екип – да живее с усещането за нещо нередно, въпреки че тези хора работят денонощно в последния месец“, каза Мавродиев.

По думите му въпросната сделка е с компанията „Свети Георги Груп“, а по отпускането им се работи много преди кризата, поне шест месеца. Той отрече твърденията, че въпросният кредит ще бъде финансиран от средства, предвидени за икономическите последици от COVID-19. Мавродиев уточни, че тези пари са  от ресурса на ББР, получени от международни финансови институции. А те са финансирали банката заради доверието в ръководния екип.

„За тази сделка ми се обадиха множество колеги, изпълнителни директори на банки. Те са силно изненадани и учудени, че ние търпим критика за подобна добра сделка, защото ние я спечелихме в конкуренция с други търговски банки, които се надпреварваха с нас“, заяви директорът на ББР в оставка.

Той уточни, че на компанията се отпускат тези пари, за да купят портфейл с необслужвани и проблеми вземания от две банки – Пощенска банка и Общинска банка. „Тази сделка е обезпечена с над 500 млн. лв. активи, тоест фалшивата теза, че това е необезпечен риск – е абсолютно лъжлива, за да бъде атакувана банката и екипа“, заяви Мавродиев. Добави, че банката е щяла да спечели около 30 млн. лв. от тази сделка. 

Мавродиев държаше в края на предаването да каже, че ще продължи да бъде ценностно свързан с ГЕРБ, тъй като е един от основателите на партията на Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

5

DepecheMode

09.04 2020 в 16:31

Прокопиев е направил така, че да изкара Мавродиев по-черен от дявола и явно му се получи, щото всички, включително Борисов, се хванаха на тази въдица.

12291

4

Георгиев

09.04 2020 в 10:02

Стоян Мавродиев определно има проблем с оценката на собствената си значимост. Добре е че му я показаха нагледно, но за съжаление скоро ще го видим отново на отговорен пост, понеже "има протекция от много високо", разбирай ДПС/Сараите/Библиотекарския, които са над правителството.
Останалите министри от същия кръг:
- Финансовия
- Икономическия
Само с един няма да стане.

17439

3

мнение от IP

08.04 2020 в 22:16

Мавродиев каза, че парите не отивали в тази фирма, а директно се превеждат на двете търговски банки. Обезпечението било с имоти. Кой притежава тези имоти, като колекторската фирма няма дейност? Всичко това е обвито в мъгла, колкото и да е невероятно успешна сделка според Мавродиев. Пък и ние, дилетантите, знаем за едни други огромни обезпечения с активи - тези на КТБ.

77927

2

El Commandante

08.04 2020 в 20:48

Не съм специалист, но този човек лъже.

8740

1

Косьо Генчев

08.04 2020 в 20:38

Вярваме ти, вярваме ти Стоянчо. Тези "долни мръсници" от "Капитал" и "обслужващата им партия" Да България, според думите ти де, да ти скроят така кюлафа. Апропо, Стоянчо, какво е обезпечението на този твой ипотечен кредит от 235 000 лв., като по данъчна декларация не притежаваш нищо . . . ни движимо, ни недвижимо? И за какво изобщо ти е бил този кредит, като нищичко си нямаш, а заплатата ти не е от най-малките? Скъпи курви ли имаш, какво ли?
Аз, Стоянчо, твоята заплата да имах, за никакъв кредит не бих се замислил, ама казват . . . че мнозина теопределят като патологично алчен. Не зная, не съм от тия, Стоянчо, ама така говорят хората.