Факт е, че ББР няма да си върне част от кредитите, смята директорът на банката

OFFNews Последна промяна на 22 май 2022 в 19:05 2193 0

Цанко Арабаджиев

Снимка bbr.bg

"Факт е, че няма да си върнем част от задълженията. За кредита от 150 млн. лева с информацията, която имаме към днешна дата, считаме, че 70% от експозицията не може да бъде възстановена", заяви изпълнителният директор на Българската банка за развитие Цанко Арабаджиев.

В предаването "120 минути" по бТВ той коментира и осемте отпуснати кредита за общо 1 млрд. лева. По думите му и към момента продължава кредитният портфейл на ББР да е концентриран върху тях: "Някои погасиха част от задълженията. Плащането върви добре". 

Арабаджиев обясни, че седем фирми си плащат редовно. Един кредит е в просрочие около 4 месеца и банката предприема мерки.

"Кредитът е 150 млн. лева. Не мога да кажа кой стои зад кредита. Действията ни ясно ще покажат коя е проблемната фирма. Към онзи период е било максималното, което банката може да отпусне.  Скоро след като е отпуснат кредитът, е попаднал под мораториум от БНБ по време на COVID кризата, това позволяваше да не се плаща главница и лихва. Първата вноска трябваше да върне януари", каза още изпълнителният директор на ББР. 

Кредитното досие на лицето не е изобщо впечатляващо, допълни той. 

От думите на Арабаджиев стана ясно, че в по-голямата си част условията по въпросните кредити не са добри за банката - дълги погасителни планове, или концентрирани в последните вноски, ниски лихви, но в същото време има бизнеси зад кредитите. 

"Първо направихме преглед. От големите осем кредита подадохме два сигнала до компетентните органи още есента, а за всички останали все пак има бизнеси и при тях няма големи проблеми. Изпратихме сигнал до прокуратурата и за кредит от около 100 млн. лева. Не мога да кажа за какво е изтеглен, защото е конфиденциално, но не е за нещо конструктивно", съобщи той.

Директорът на ББР добави, че сега банката иска да подпомага на малкия и средния бизнес: "Процедурата по кандидатстване е като във всяка друга банка. Целта е да можем максимално да опростим процеса. Голяма част от мерките са срещи с хората в страната. Вратите на ББР са широко отворени за гражданите. Досега са били затворени, за да се раздават кредити на "нашите хора".

Попитан дали лихвите на кредите ще се повишат, каквито са прогнозите, той обясни, че инфлацията е прекалено голяма и единственото нещо, което биха могли да направят централните банки, е да затегнат вливането на пари в икономиката.

"Мерките, които вече са взети, са да спират количествените улесненията и да увеличат лихвите, за да се справят с инфлацията. В следващите 6-12 месеца ще се увеличават лихвите. Ще се вдигне базовата стойност, на която е отпуснат кредита", заяви той. 

За продажбата на служебната кола на бившия шеф на ББР, Арабаджиев коментира, че през лятото автомобилът е купен от фирма. От думите му стана ясно, че той няма служебен автомобил, а шофира личния си - Шкода, както и че използва градския транспорт. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови