ПП-ДБ засега не иска хора на ГЕРБ в кабинета, ще говорят с другите партии

Пиратка, изплашила е зайци - Асен Василев за "атентата" срещу Гешев

Йорданка Веселинова 03 май 2023 в 11:37 1727 2

Архив

Снимка Асен Василев

БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

"Продължаваме промяната - Демократична България" няма да преразгледа състава на проектокабинета, така че да се хареса на ГЕРБ-СДС. Предстои ПП-ДБ да започне разговори за втория мандат с всички политически сили.

"Кабинетът, който се предлага от ПП-ДБ се решава от парламентарната група на ПП-ДБ", каза пред журналисти в НС Асен Василев, който бе номиниран за финансов министър в проектоправителството на Николай Денков.

Рано тази сутрин Бойко Борисов попари надеждите на новата коалиция за правителство на малцинството, подкрепено от ГЕРБ. Той обяви, че започват разговори с всички останали парламентарни групи, както и че се мисли за политически кабинет. По-късно съпредседателят на ПП-ДБ Асен Василев отговори на решението на Борисов да прекрати разговорите с ПП-ДБ така:

"Това е право на ГЕРБ. Те са първа политическа сила. Първият мандат отива при тях. Трябва да предложат решение. Всичко, което те поискаха от нас, го направихме. Видяха проекта на кабинет и имат пълната информация, за да вземат отговорните решения за страната."

Василев добави, че не е "подкуп" отстъпването на регионалната комисия, както по-рано се изрази Бойко Борисов. По думите му няма по-прозрачен начин решенията за парите на общините да се взимат пред камери в НС, а не в кабинета на премиера. Още вчера, когато ПП-ДБ представи проектокабинета, става ясно, че новата коалиция има намерение да отстъпи повечето парламентарни комисии на ГЕРБ в замяна на подкрепа за правителство. Подобна теза - за законодателен контрол на изпълнителната власт, по-рано бе коментирана и от Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

"ГЕРБ спечелиха изборите. Те трябва да реализират първия мандат по някакъв начин. Ако не успеят - ние вече ясно сме показали каква е програмата, какъв е съставът на кабинет. Ако не успеят с първия мандат (ГЕРБ-СДС), ще говорим с всички политически сили, както сме обявили", добави Асен Василев.

Той е на мнение, че бюджетът за 2023 г.  може да бъде с дефицит от 3%. По думите му това ще е цел на ПП-ДБ.

Асен Василев коментира и случая с т. нар. "атентат" срещу главния прокурор Иван Гешев така: "От снимковия материал, който е показан, изглежда по-скоро като пиратка, която е изплашила зайци."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

2

стикс

03.05 2023 в 17:18

И кои са те,другите партии?С Копейкин ли ще си приказвате?За нови насоки в Марксизма-Ленинзма?

10298

1

AntiZ

03.05 2023 в 12:50

Никакви компромиси с банкянския нерез! Да си гушне хартиената коалиция и да си поема отговорността! Мутра нещастна!
 
X

Да помогнем на украинските деца!