ГЕРБ започва преговори с другите партии. Борисов мисли за партиен кабинет

ПП-ДБ взривяват една добра ситуация и ще отидем на избори, предупреди Бойко Борисов

Ружа Райчева 03 май 2023 в 10:13 4026 7

Бойко Борисов в кулоарите на НС

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Бойко Борисов в кулоарите на НС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че приключва с план А и минава към план Б - ще предложи правителство на малцинството със свои министри, а ако то не се приеме - ще преговаря за “правителство на личностите” от всички партии.

“Коалиция няма да правим. Ще приложим същата коварна хватка като тази на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) - така, както те предлагат правителство на малцинството”, каза Борисов в кулоарите на Народното събрание. От днес ГЕРБ започват разговори с другите парламентарни групи, които ще се водят от Десислава Атанасова, съобщи той.

“Доколкото разбирам тях не ги смущава да говорят с “партии магнити”, както Лорер ги нарича, или партии от т.нар. хартиена коалиция. Ако ГЕРБ прави това нещо, е лошо - ако те го правят, е добро. Двойният аршин го ползват в пълен обем. Със 69 депутати е нечувано да правим правителство, още повече със 64. (…) С една дума - те взривяват единствената за държавата добра ситуация и ще отидем на избори”, закани се Бойко Борисов.

По думите му, докато ПП-ДБ си играят на правителство на малцинството със 64 депутати, държавата ще изпадне в колапс без редовно правителство.

Борисов подчерта, че ГЕРБ "не са приключили с ПП-ДБ", защото имат много общи неща, но че няма повече да търпят "наглостта им": 

"Тези варианти приключиха - чухме ги ясно. Имаме избиратели, имаме симпатизанти, имаме програма и ние сме победили. Тяхното нахално самочувствие просто няма да търпим повече."

Той обясни, че вторият вариант на правителство на личностите включва преговори и с "Възраждане". По думите му името на премиера ще зависи от разговори с всички партии. "Кабинет с личности от други партии. Ние ще предлагаме само наши министри с нашия мандат, ако не стане - ще предложим кабинет на личности", каза той. 

Борисов също така иронично предложи Асен Василев да бъде пожизнен финансов министър, “за да си оправи финансите”.

По-рано в кулоарите лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че ако получат поканата от ПП-ДБ, ще се отзоват. “Друг е въпросът, че сутринта г-н Кирил Петков изрази различно становище от това, което говорите като покана. Не знам дали е лично негово мнение или позиция, но ако има покана, ние ще се отзовем”, каза Карадайъ.

По-късно лидерът на БСП Корнелия Нинова направи декларация от парламентарната трибуна и каза, че Борисов е цар на това “да направи така, че всички да изглеждат маскари”. Тя заяви, че изходът от преговорите за правителство ще го решат само членовете на БСП и че ако бъдат поканени на разговори - ще отидат от уважение към парламентаризма в България.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

89

7

bat.galin

03.05 2023 в 13:48

Бай Ставри поръча нови чаршафи за свободното легло.

10298

6

AntiZ

03.05 2023 в 12:57

Искаше да си изпере мутренския сурат но не му се отвори парашута. А "търпението и отговорността към държавата" му ги наблюдавахме 15 години. Търпеливо се охрани и отговорно я окраде.

17439

5

мнение от IP

03.05 2023 в 12:05

Сега вече се видя, че така нареченото "търпение" и "отговорност към държавата" на Борисов е било просто желание да се набута в общ кабинет и нищо друго. И като видя, че не става, пак взе да бълва змии и гущери.

-1655

4

ob1

03.05 2023 в 12:00

Да бе, тикво, ПП-ДБ са лоши и взривяват ситуацията. Само дето са готови с правителство преди да им е даден мандат. Ти като си "спечели" изборите вземай мандата от чорапа и управлявай!
Само дето единственият шанс да управляваш е да се гушиш с ДуПиСе и Курнела, а не е много готино, налЕ?

1930

3

Муню

03.05 2023 в 11:54

Сега кой ще настъпи мотиката, не е ясно!!!
ГЕРБ, ДПС, ИТН, БСП + Възраждане
Тия личносити са:
Борисов -> намгнитен евроатлантик
ДПС -> магнитски
ИТН - хора които не знаят какво искат, освен МАКЕДОНИЯЯЯЯ
БСП -> магнитски, джендъртъпотии, Саветский мир
Възраждане -> ваксинираните против ваксините, влогове в евро ама са против еврото, против ЕС, горди с проруските си виждания....
Правителство на личности е такава тъпотия, че който му го е подшушнал е гений!

645

2

wakeup

03.05 2023 в 11:16

Самовлюбената тиква така и не разбра разликата между Винету и Харвард Мислеше че е заложил капан на ПП-ДБ но сега сам ще падне в него Нали е най подготвения политик - да го видим сега как ще се пържи да ухажва ДПС БСП ИТН и Късопишковите копейки

2550

1

alfakentavur

03.05 2023 в 10:49

И в крайна сметка ще продължи да управлява Резидента Радев, кремълско мекере - национален предател.