Пореден протест на служителите в затворите

OFFNews 10 януари 2015 в 18:03 2576 0

Пореден протест на служителите в затворите

Пореден протест на служителите в затворите се проведе днес в София.

Вместо обещания за по-високи заплати и социални плащания, протестиращиге получиха предупреждения за евентуални съкращения и оптимизация на звената, съобщи БНР. С подобни мерки ще се търси компенсация на недостигащите 10 млн. лв. за изравняване на доходите в системата на сигурността и за подобряване условията на труд.

Това стана ясно след протеста на надзирателите, който премина в шествие пред Министерството на финансите, Министерския съвет и Народното събрание.

Протестиращите настояват за изравняване на заплатите и нормални условия за труд. Надзирателите протестират и срещу неизпълнението на поетите ангажименти от правосъдното министерство. Едно от основните искания на протестиращите е изравняването на заплатите им с тези на служителите в МВР. Те се обявяват за стриктно заплащане на извънредния труд, нощните дежурства и по празничните дни.

В националния протест се включват и надзиратели от Врачанския затвор.

Около 50 охранители от врачанския затвор ще участват в протеста, съобщи Иван Тошев, председател на синдикалното дружество в затвора. Охранителите настояват държавата да спазва собствените си закони:

По Закона за МВР трябва да ни се изплаща нощен труд, празнични дни, да ни се изравнят плащанията с останалите служители от сектор "Сигурност". Също така в проектобюджета за 2015 година не са отразени тези плащания. Досега викаха "няма пари, сега се приема бюджетът", но отново не сме предвидени.

Напрежението сред охранителите в затвора във Враца ескалира и заради незаетите с години свободни работни места в иначе бедния регион. На един надзирател там се падат около 100-130 затворника.

Ние сме с минимум хора. Има доста незаети щатни места, което допълнително ни натоварва. По принцип бройката ни трябва да е около 90 човека, но сега сме 75. Не знам защо не се запълват тези незаети бройки. Явно пак с цел икономии.

Затворът във Враца е за рецидивисти и е един от най-тежките в страната. Новоназначен служител там започва с работна заплата около 500 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови