Поръчваме свидетелство за съдимост онлайн с директно плащане

OFFNews 08 декември 2015 в 09:48 17520 6

Поръчваме свидетелство за съдимост онлайн без електронен подпис

Електронно свидетелство за съдимост вече ще може да се изготвя с директно плащане с дебитна или кредитна карта през сайта на Министерството на правосъдието.

Това е първата услуга в българската администрация, за която се въвежда подобна възможност за плащане, при това, без гражданите да дължат никаква такса за превод, съобщават от ведомството. 

Новата опция е въведена през миналата седмица. Заплащането се извършва в реално време, услугата веднага се заверява като платена и се стартира процесът по нейното предоставяне, като така се пести време на гражданите. При картово плащане заявителите не дължат такса, която по принцип е 3 лв. за електронно свидетелство и пет лева за свидетелство, издадено на хартиен носител.  

С въвеждането на тази опция гражданите могат по електронен път през интернет чрез електронен подпис да заявят, заплатят и получат електронно свидетелство за съдимост от всяка точка на света, с достъп до интернет, уточняват от ведомството. Средно на година се заявяват над 700 000 свидетелства.

С новата услуга се спестява времето, което е необходимо за издаване на свидетелство по традиционния ред заради физическо посещение на съответното бюро „Съдимост“, периодът за издаване на свидетелството, за получаването му и не на последно място  - заплащане на такса от пет лева, върху която банката взема и преводна такса. 

Амбициите на МП са в краткосрочен план да въведе заплащане на такси чрез карта през виртуален или физически ПОС терминал, които са факт на гишетата в МП и за другите предоставяни услуги.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!