Вадим електронно свидетелство за съдимост срещу 3 лева

26 септември 2012 в 08:13 2380 0

Интернет. Снимка: www.sxc.hu
Интернет. Снимка: www.sxc.hu

От 1 януари догодина свидетелствата за съдимост ще могат да се издават по електронен път. Това става ясно от публикувания на Министерството на правосъдието проект за постановление на Министерски съвет.

Постановлението е свързано с допълването на Тарифа № 1 към Закона за държавните такси за таксите, събирани от съдилищата, прокуратурата, следствените служби и Министерството на правосъдието. Новият начин на издаване на удостоверенията ще става след подаване на електронна заявка. Удостоверенията ще се връщат също в електронен вид, а услугата ще струва 3 лева.

Какъв точно ще е редът за това тепърва ще се уточнява, съобщава "Правен свят". С промените в Закона за съдебната власт от юли бе дописано, че ще се уреди и възможност за подаването на заявление за издаване на свидетелства за съдимост с електронен подпис и за издаване на на справки за съдимост в електронен вид. Даден бе и срок от 6 месеца след влизане на промените в сила за допълване на наредбата. 

С промените в закона се предвижда, че в министерството ще бъде изградена и поддържана централна база данни "Съдимост", където ще се събира и актуализира информация не само за данните за съдимост от бюрата при районните съдилища, но и информация за влезли в сила присъди на български граждани от централните органи на други държави членки на Европейския съюз, както и за чужди граждани, вписани в регистрите за съдимост в съответствие с националното законодателство.

Възможността за издаване на свидетелство за съдимост по електронен път е в изпълнение на Инициативата на Съвета за административна реформа и Плана за намаляване на административната и регулаторна тежест за бизнеса, пише в мотивите към постановлението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл