"Положението в Европа е по-лошо от това през Студената война"

OFFNews Последна промяна на 15 май 2015 в 17:10 7188 11

премиерът Бойко Борисов

"Не мога да скрия и винаги съм казвал това, което мисля - сега положението е по-лошо от Студената война".

Това каза премиерът Бойко Борисов по време на днешния парламентарен контрол в Народното събрание.

Думите на министър-председателя дойдоха в отговор на запитване на лидера на "Атака" Волен Сидеров за това колко загуби е понесла държавата ни от санкциите на САЩ, ЕС срещу Русия и нейните контрасанкции.

"Навремето беше ясно - има си Варшавски договор, има си НАТО, има си Европрейски съюз. Сега, понеже правилата не са така ясно изразени, всички ние се движим от колективното членство, дали в НАТО или в ЕС или в комплект. Така или иначе многократно съм изказвал мнението си, че двете или трите страни в конфликта трябва да вземат накрая да се разберат, за да могат да отпаднат санкциите. Няма човек, който би могъл да твърди, че когато има санкции и контрасанкции, то това е плодотворно за икономиките или за народите или въобще за самата политика", каза премиерът.

Борисов заяви, че страната ни била подкрепила санкциите като "морален член на Европа", но в същото време много ясно сме показали, че в областите на туризма, на леката промишленост и селското стопанство търпим големи загуби.

"Как да се изчислят преките и косвените загуби? Дали са 5 или 500 млн. лева - в случая не е важно. Важно е, че действително и България и ЕС и Русия губят много от тази политика, която в момента ние я наричаме геополитика и е точно така. Аз истински се надявам, че в рамките на 2015 г. това ще приключи, за да отпаднат и санкциите към Русия и съответно и тези контрасанкции", добави Борисов.

Той заяви, че България се стреми да поддържа приятелски отношения с Москва и именно заради това някои от българските министри щели да присъстват на различни форуми в Русия следващата седмица.

"Ние поддържаме възможно най-високо ниво на участие в Русия именно, за да показваме, че не сме съгласни с политиката за Украйна. Знаете - винаги сме били категорични в декларациите си, но в същото време не искаме да прекъсваме отношението си с един братски за нас народ", заяви той.

Борисов подчерта, че никога не е криел мнението си нито за "Южен поток", нито за изграждането на газовия хъб. Според него това, че все още нямаме официално потвърждение за спирането на тръбопровода е добър знак.

"Виждате, че към днешен ден нямаме писмено потвърждение за спирането на "Южен поток" това значи, че и в Москва си дават сметка, че ние нямаме никаква вина за състоянието на двустранните и многостранните отношения, а проблема е единствено Украйна", каза още министър председателят.

Той все пак подчерта, че няма да вземе различна позиция по темата от тази на ЕС и НАТО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.05 2015 в 16:46

10 - бб го начука на цяла България, ти за нпо-та ми говориш.
ама най ми са интересни такива продажници, дето хем им го начукват, хем се кефят, че го начукват и на другите....

16.05 2015 в 10:34

Хаха
и ББ го начука на НПО троловете
Да видим кво ви остана
Дайнов, Инджев и Гълъбов
хаха

16.05 2015 в 04:11

Егати и тъпото говняшко копеле!!!
-------
Като го намлати Златев на сантасе, пари ойк в бюджета и цените на горивата на европейско ниво!!!

16.05 2015 в 00:12

И кое е ясно на позицията Му?

"Ние поддържаме възможно най-високо ниво на участие в Русия именно, за да показваме, че не сме съгласни с политиката за Украйна. Знаете - винаги сме били категорични в декларациите си, но в същото време не искаме да прекъсваме отношението си с един братски за нас народ", заяви той."

Докарахте на власт един посредствен човек, за който тези проблеми са нерешими. Слушайте му лакардиите и се опиянявайте от неговата първичност и простота(ия). Жалкото е, че това го гледахме 33 години и не научихме нищо!
Пълна победа на чалгата в България - чалга министър председател, чалга в Античния театър в Пловдив - какъв по-ясен паралел!

15.05 2015 в 22:45

Много смешно е един възпитаник на милиционерското училище да сравнява международните отношения сега и по времето на Студената война.
По времето на презрелия соц. той беше един обикновен милиционер. Изпълняваше заповеди без да разсъждава.
Сега прави същото. Шефовете му не са се сменили. Централният офис е на едно и също място.
Боко, началниците ти ще се разберат по някакъв начин с ЕС и САЩ. Няма къде да ходят. Козирувай и изпълнявай.

15.05 2015 в 22:35

... тиквата

хахахахахахахахаха

15.05 2015 в 21:57

"Да седнат да се разберат...".А да сте чули,че ОСЪЖДА И НЕ ПРИЕМА анексирането?!А да сте чули,че нормални отношения може да има ,когато....Поне да каже,когато расия СПРЕ ХИБРИДНАТА ВОЙНА,когато висши политици на русия престанат да се подиграват с нас българите.А идеологемата за "братските " народи издава много от вътрешното убеждение ...Сигурно има причини това да е така ?!

15.05 2015 в 18:50

Както винаги нищо не е разбрал, завалията. Геополитика било... що не се вземат тримата с Волен и Гоце и да си ходят в мАсква, да си строят пАтоците и хъбчетата там.

15.05 2015 в 18:49

И сега ако не прогледнат заблудените електорални единици на кой господар служи буда, няма за кога!

15.05 2015 в 18:09

С тая со позиция сложи в джоба си всякакви тролове. Балансирано но и пределно ясно какво ще прави България.