Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Външният ни министър предупреди за нова Студена война заради Русия

OFFNews 13 ноември 2014 в 16:28 6106 14

Снимка МВнР

Даниел Митов.

Не е изключена опасността от започване на нова Студена война заради агресивните действия на Русия, заяви министър Даниел Митов в изказването си на официалното откриване на Годишната конференция по сигурността в София. Организатори на събитието са Българската академия на науките и Софийският форум за сигурност.

Агресията на Руската федерация в Украйна, погазването на международното право, преначертаването на картата на Европа в XXI век, генерирането на нови замразени конфликти, всичко това е директна провокация срещу европейските и евроатлантическите ценности. Налагането на геостратегически избор на суверенна страна е недопустим акт според нормите на съвременните международни отношения. Не е изключена опасност и от започването на нова Студена война. България като член на ЕС и НАТО, трябва да развие ясно разбиране за политическите процеси, а икономическата, енергийната и друга обвързаност на страната ни не следва да препятства взимането на важни стратегически решения. В настоящата криза зачитането на международните норми и принципи е от първостепенно значение, заяви Митов, цитиран от БНР.

От една страна, на изток в Украйна руските агресивни действия правят опит да се пренапишат международните правила и да се създаде сфера на влияние. От друга страна, на юг действат екстремистки групировки, които използват брутално насилие, за да отстояват властта си в териториите, които са под техен контрол, посочи външният министър.

Даниел Митов акцентира и върху сериозната и непосредствена заплаха за сигурността на Алианса, която произтича от разрастването на конфликтите в Близкия изток и Северна Африка.

Независимо от многобройните предизвикателства, пред които сме изправени, вярата в споделените ценности като индивидуална свобода, демокрация, права на човека и върховенство на закона трябва да бъде запазена, заяви в заключение външният министър. Като част от една общност от либерални демокрации, ние трябва да предприемем смели стъпки и ефективна политика, която да позволи успешното ни адаптиране към променената геостратегическа среда, допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews