Горбачов предрича нова Студена Война

OFFNews Последна промяна на 08 ноември 2014 в 18:11 4138 7

Михаил Горбачов

"Кръвопролитните събития в Европа и Близкия изток на фона на практическото прекратяване на диалога между държавите предизвиква огромна тревога. Светът е на ръба на нова Студена война, а някои дори казват, че тя вече е започнала".

Това заяви днес бившият съветски президент Михаил Горбачов на симпозиум в Берлин, озаглавен "25 години след падането на Берлинската стена - нови кризи, нови съмнения, нови стени", предаде агенция ТАСС.

"Изглеждаше, че Европа ще стане пример за другите, създавайки стабилна система за взаимна сигурност и ставайки лидер в решаването на глобалните проблеми. Но събитията тръгнаха по друг вектор, европейската и световната политика не издържаха изпитанията на новите условия на глобалния свят след Студената война", отбеляза Горбачов.

Според него, ако продължава така, Европа ще загуби силния си глас в световните дела и останалите ще престанат да я слушат.

"Без руско-германско партньорство не може да има сигурност в Европа", смята бащата на перестройката.

Той обвини Запада, и в частност САЩ, че са се поддали на "триумфализъм" след рухването на комунистическия блок преди четвърт век.

"Възползвайки се от отслабването на Русия, от отсъствието на противотежест, те изявиха претенция за монополно лидерство и доминиране в света. Събитията от последните месеци станаха следствие от тази недалновидна политика, от политиката на налагане на своята воля, на свършените факти, на игнориране на интересите на партньора", обяви още бившият съветски президент.

Той охарактеризира случващото се като колапс на доверието, което според него не е свързано само с последните събития. 

"Всички, дори и най-трудните въпроси, може да се решават по политически и дипломатически път. Негативните тенденции могат да бъдат спрени чрез политическа воля и правилно подреждане на приоритетите", подчерта Горбачов.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.11 2014 в 08:09

...

товарищ путин,
из есесер,
товарищ путин
на всех насер!

россйски рубль
идет как шквал
Каждое утро
рекордный обвал

владим владимыч,
вы совсем не Иличь
товарищ Пу
вы вобщем Ху
...
Из Болгарии,
Задунайскаю
Весело поем
с балалайкаю
Тра ля ля ля ляй
тра ля ла ла лай
Весело поем
с Траляляйкаю...

хахахахахахахахаха

09.11 2014 в 00:37

България е цветуща , заплатите ни са 1500 евро и достигат до 5000 евро . Няма глад и мизерия . Благодарение на демокрацията достигнахме очистването на страната ни , кой , кой е . Супер . Студена война , че кога не е имало . Всеки обича студената вода , става добре за жадната душа на демократа .
Абе Гурбачов - Това преустройство мина на разстройство . Кой го боли стомаха да иде на доктор.


09.11 2014 в 00:25

Прост народ - слаба държава, а ние сме мого слаба държава. Толкова много интелектуалци и задълбочени анализатори на международните отношения ...брей. Някой от всички тия да е ходил до Крим. Значи за Косово може, а за Крим неможе..... малък, но много прост народ

08.11 2014 в 22:14

Този плач срещу задаваща се нова Студена война е неискрен и лицемерен. Горбачов и подобни не плачат за Европа, а за Русия – губеща, и разпадаща се. Не политиката на САЩ, а тази на Путин е недалновидна. Щатите отдавна са уморени от лидерството и доминирането си в света. Американският народ възпря Обама да бомбардира Сирия въпреки обективните причини породили намерението му. Повече от 60% от тях казха категорично НЕ. Американците не искат повече децата им да загиват в далечни страни в името на демократичен ред, който така и не се случва насила. Повече от 90% от руснаците обаче подкрепиха анексията на Крим. Анексирането на чужди територии определено е приоритет не само на политическите лидери но и на руските хора. Нещо повече, руският парламент даде правото на Путин да използва военна сила навсякъде по света, където са застрашени руските граждани. Това ли е политическия път за който пледира Горбачов? Руснаците се сещат за дипломацията, само когато са слаби. Няма слаб Елцин и силен Путин. Има ниска и висока цена на петрола.От една седмица цената му за барел се задържа между 77 и 79 долара, под немислимите, нереалните 80$. При Елцин беше окло 40, а при Путин стигна 115 долара, без да отчитам, че през 2008 година беше стигнал дори 140$.
Руската рубла достигна дъно невиждано от 1990 година, когато финансовата криза унищожи напълно съветската икономика. Очевидно е, че ако на Рейгън му бяха необходими 7 - 8 години да разруши СССР, на Обама ще му отнеме 2 – 3 години да срути путинската СССР-2.

Та затова вият путинистите срещу нова Студена война.

08.11 2014 в 19:47

Путин започна да изпълнява руската страна на договора за доставяне на човешки ресурси за целите на най-новите модели американски дронове. Бас държа, че падането на рублата на международния пазар ще спре. Не разбирам защо ООН не се намесва в конфликта за да прекрати изпращането на руско пушечно месо по границата с Украйна.

Чичо Сам шари редовно гърба на Россия с робовладелския си бич, но планираното избиване на руски войници с дронове преминава всякакви граници. Путин не би следвало да го обвиняваме, защото с парите които получава от САЩ за предоставената жива сила за отстрел изхранва измиращото от глад руско население, поне така твърдят неофицилни руски източници.

Страните от НАТО би следвало да се замислят за моралната страна на въпроса, дори бездомни кучета не са били избивани така както руските войници предоставени от Путин за отстрел на американските дронове. Парите са си пари, но това преминава всяка граница!

Ако рубладжиите у нас решат да изразят официален протест срещу отстрела на руските войници по украинската граница, аз ще ги подкрепя. САЩ би следвало да предоставят храни за измиращото от глад руско население, а не да го избиват като хлебарки. Също не е ясно парите които Путин получава от САЩ за това пъклено дело дали не попадат в личните му банкови сметки в Швейцария. Срамота!

08.11 2014 в 19:21

Идейният баща на промяната от руска страна се казва Яковлев.Горби се държи през целия период като колеблив и объркан човек.И сега не може да различи стремежа към свобода от плача на русия за "балансирани" интереси.А поставянето на русия до Германия е нелепо.К.Аденауер се отказа от атомната бомба след писмо на 18 видни немски интелектуалци!Путлер е готов да запали 3-та световна воден от имперски амбиции,съчетавани с терор и грабеж , с патриотарска идиотизация,чрез търсене на врагове..Бъркането на причините и следствието е патент на руската идеология.Горби,добре е да се запознаеш с международните правни норми ...А на Германия трябва да благодарите,защото умерената и ,водена от икономическата логика ,преди всичко политика дава шанс на русия да диша...

08.11 2014 в 18:17

Русия е в Азия защо говори за Европа. Путин просто е новия Хтилер, разбира се милиони пъти по бездарен