Медведев: САЩ вървят към нова Студена война с Русия

OFFNews 20 май 2014 в 11:04 9469 22

Дмитрий Медведев

Въвеждането на санкции за Русия от страна на САЩ говори за това, че американската администрация върви към нова Студена война. Това заяви руският премиер Дмитрий Медведев в интервю за телевизия Bloomberg, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Бавно, но сигурно се движим в посока на втора Студена война, която не е нужна на никого, подчерта Медведев.

Изкуството на политиката се състои в това да се вземат максимално сдържани, внимателни, тънки, интелектуални и интелигентни решения, което дълго се отдаваше на президента Обама, но това, което се случва в момента, за съжаление, доказва, че ресурса за такива решения е изчерпан за американската администрация. Президентът Обама можеше да прояви повече политически такт, коментира Медведев.

Жалко е, че всичко, което успяхме да постигнем заедно, сега на практика се умножава по нула с тези решения. Това няма да постигне нищо, само ще се смени администрацията на САЩ, на мястото на Обама ще дойде друг президент и всички ще забравят за тези санкции, никой няма да спечели от това, допълни руският премиер.

Санкциите са безперспективен път. Ние дори не коментираме много санкциите и не отговаряме особено рязко, макар че бихме могли да направим нещо неприятно за тези страни, които въвеждат санкции против тях. Това просто е лошо международните икономически отношения, за нашите отношения с Европа и САЩ, категоричен е Дмитрий Медведев.

Самите санкции досега не са постигнали никакъв съществен ефект. Те са нужни на политиците, за да укрепят своите убеждения, за да демонстрират своята мощ и сила, посочи Медведев.

По думите му нито един от тези сценарии няма катастрофично влияние върху руската икономика, макар че някои ограничения могат да бъдат болезнени.

Относно възможното излизане на Visa и MasterCard от руския пазар Медведев подчерта, че това подкопава доверието към тези системи. От гледна точка на нашите закони това би било пряко нарушение на договорите с руските потребители – не банките, а с всеки конкретен гражданин, който се е доверил на тези системи. Най-вероятно на руснаците ще е неприятно да трябва да преместят парите си от една в друга банка, но това е много лош прецедент за самите компании, каза Медведев, като допълни, че не е изключено да се направят и някои законодателни промени, свързани с платежните системи.

По повод негативната реакция на Запада за руските войски до границата с Украйна, Медведев заяви, че Русия провежда военни учения на своята територия и няма намерение да обръща внимание на мнението на Запада по въпроса. Русия е готова да предостави информация за преместването на войските, но още веднъж подчертавам, че това е наш вътрешен въпрос, каза той.

За предстоящите избори в Украйна Медведев посочи, че ситуацията в страната не позволява провеждането на избори по нормален начин и затова легитимността им надали ще бъде призната от Русия.

Тези избори са резултат от противоконституционна смяна на властта. От друга страна, те са някаква развръзка за случващото се в момента в Украйна. Проблем обаче е и това, че част от регионите на страната не иска да участва в изборите, което поставя под съмнение ценността и легитимността на тези избори, коментира Медведев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!