Джон Кери предупреди за нова Студена война

ОFFNews 22 октомври 2014 в 18:22 6751 6

Джон Кери.

Снимка J Scott Applewhite/AP.

Джон Кери.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери и колегата му от Германия Франк-Валтер Щайнмайер предупредиха, че ако положението на световната политическа сцена около Украйна се влоши, ни очаква втора Студена война, съобщават световните медии.

Те изрекоха думите си по време на посещение на една от много малкото неразрушени части от Берлинската стена. Двамата подчертаха, че Западът не се стреми към конфронтация с Русия, и призоваха Москва да изпълни бързо

Двамата бяха категорични, че Западът не иска сблъсък с Русия и поискаха боевете в Източна Украйна да бъдат прекратени възможно най-скоро.

"Тези свободи все още са под заплаха в много части на света и те са под заплаха дори тук, в Европа Агресията на Русия в Украйна трябва да спре. Надяваме се, че Русия, с която не търсим конфликт, с която по-скоро бихме работили заедно за справяне със световните проблеми, ще разбере колко сериозно светът приема опитите да се пресичат границите на суверенитета и независимостта на дадена страна", заяви той.

В навечерието на 25-годишнина от падането на Берлинската стена Кери разказа за огромните разлики между източната и западната част на града, които видял, когато на 12-годишна възраст веднъж отишъл в съветската зона. Кери е прекарал детските си години в Берлин, защото баща му е бил дипломат там.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!