Политиците след 1 г. война: ПП-ДБ искат трибунал да разследва Русия, Борисов си приписа заслуги

БСП зоват за неутралитет, а ''Ние идваме'' обвиниха Румен Радев в ''любезничене с агресора''

Ружа Райчева 24 февруари 2023 в 11:28 4121 1

Бойко Борисов и Кирил Петков

Снимка Колаж

Бойко Борисов и Кирил Петков

Разнопосочни послания отправиха българските политически лидери в деня на първата годишнина от нахлуването на Русия в Украйна - 24 февруари 2022 г. ГЕРБ си приписаха заслугата за пращането на оръжия в Украйна, БСП призова за неутралитет, "Ние идваме" разкритикува политиката на президента Румен Радев, а коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" настоя за специален международен трибунал, който да разследва Руската федерация.

"На днешния ден отдаваме почит пред героизма на украинския народ и храбростта на неговата армия. Защитавайки своя суверенитет и идентичност, те бранят и нашите общи европейски ценности и начин на живот, основани на свободата и човешкото достойнство", написаха от коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ) в обща декларация.

Според ПП-ДБ Русия е допуснала тежка грешка като е подценила волята на украинската нация да окаже решителна съпротива срещу агресията. "Престъпният режим в Кремъл не беше подготвен за категоричния и единен отговор от страна на международната общност и нейните институции в подкрепа на Украйна", декларират ПП-ДБ.

От формацията пишат, че ще отстояват позицията на България като лоялен член на НАТО и ЕС и че ще положат всички усилия да гарантират спазването на решението на Народното събрание за оказване на военно-техническа помощ на Украйна.

ПП-ДБ дават заявка, че ще настояват за създаването на "специален международен трибунал, който да преследва престъпленията на политическото и военното ръководство на Руската федерация и нейните съюзници":

"Ще изведем като основен приоритет в своята управленска програма политиката за премахване на всички форми на зависимост, вкл. енергийна, на уязвимост, проникване и влияние от страна на Кремълския режим в България. (...) Днес, по-силно от всякога, вярваме, че Украйна ще спечели тази война. Това е единствената надежда мирът в Европа да бъде възстановен", написаха от пресцентъра на ПП-ДБ.

ГЕРБ: Правителството на Петков беше боязливо, но заради нас България прати оръжие на Украйна

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че още от началото на войната ГЕРБ са били първите, поискали да "предоставяне на 100% всеобхватна помощ за Украйна, включително и военна". По думите му въпреки активната съпротива на тогавашното боязливо и нерешително редовно правителство на Кирил Петков, парламентарна група на ГЕРБ е успяла да изработи и приеме законопроект, с който да задължи Министерския съвет да предостави военна и военно-техническа помощ на Украйна.

"Сега пред България няма друг избор освен да застане от правилната страна на историята. Събитията, които се случват на едва 400 км. от границите ни са добър повод да се замислим какво представляват категории като сигурност и стабилност, които в дни на просперитет приемаме за даденост, но една бърза „промяна” е в състояние да разруши за дни. България трябва да продължи да помага на приятелска Украйна. Българите трябва да помогнем на България", написа Бойко Борисов в социалните мрежи.

БСП: Опустошителна и братоубийствена война

Лидерът на БСП Корнелия Нинова определи агресията на Русия в Украйна като "опустошителна, братоубийствена война с тежки последици за целия свят – в областта на енергийната сигурност, икономиката, инфлацията, бедността и доходите на хората".

Нинова посочи, че по отношение на войната в Украйна политиката на БСП е последователна и ясна. "Ненамеса на България, запазване на неутралитет, хуманитарна помощ за бягащите от войната, за майки с деца, но непредоставяне на оръжия и търсене на дипломатически изход", написа тя на профила си във Фейсбук.

Според Нинова поведението на България спрямо войната през тази година е било противоречиво заради политическата нестабилност и липсата на редовно правителство, което да изразява една трайна и последователна позиция.

Ние идваме: Президентът любезничи с агресора, докато ние помагаме тайно на Украйна

От движение "Ние идваме" написаха следното по повод годишнината от войната в Украйна:

"Внимание, говори София! Предаваме важно неправителствено съобщение: Граждани и гражданки на България! На тази дата преди една година, без обявяване на война, руските въоръжени сили атакуваха независима Украина. Започна Великата Отечествена война на украинския народ срещу руско-путинските агресори. Украинската кауза е справедлива! Врагът ще бъде победен! Победата ще бъде наша!"

Приблизително по този начин би звучал текстът, произнесен от Левитан в наши дни, ако видеше какво се случва в Европа. И в онези години Сталин не се посвени, като съюзник на Хитлер, да нахлуе в Полша. Имаше готов план за още страни. Втората световна беше в ход, но стана Отечествена, чак когато пострада Русия. Цивилизованият свят единствен оказа подкрепа."

От "Ние идваме" пишат още, че днес президентът Румен Радев "любезничи с агресора, а ние помагаме тайно на Украйна и печелим презрението на съюзниците".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1650

1

ob1

24.02 2023 в 11:55

Тикво, "нерешителното и боязливо" правителство на Киро направи това:
https://www.welt.de/politik/ausland/plus243262783/Bulgarien-Das-Land-das-heimlich-die-Ukraine-rettete.html

Ти, макак крадлив, направи това:
https://www.rferl.org/a/putin-arrives-in-turkey-for-inauguration-of-turkstream-pipeline-/30365460.html
ГРОБ-аджийските заслуги са ясни, вие сте мръсните боклуци, които позволиха на путкин да започне войната.

Два свята, единият е излишен!
 
X

Да помогнем на украинските деца!