Полицаите готвят нови протести, Бъчварова и Горанов на спешна среща при премиера

OFFNews 04 ноември 2015 в 07:28 6119 16

Полицаите готвят нови протести, Бъчварова и Горанов на спявка при премиера

Снимка БГНЕС

Нов протест на полицаите се очаква да блокира днес столицата и някои от големите градове в страната.  Очаква се към протестиращите полицаи да се присъединят и техни колеги от армията, както и надзирателите от затворите, чиито социални придобивки също се орязват.

В София вероятното начало на протеста ще бъде дадено в 18.30 часа на кръстовището до автогарата в квартал "Овча купел", но не е изключено полицаите да предприемат протестни действия в различни части на столицата, без предварително да са уведомили за това, съобщава БНР.

Служителите протестират срещу орязването на социалните им придобивки. Полицаите и военните са лишени от изплащането на до 20 заплати при пенсиониране. С текстове в преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет за догодина се променят 7 закона, свързани със сектор "Сигурност". От промените става ясно, че се предвижда и намаляване на дните платен годишен отпуск от 30 на 20, както и премахване на коефициента за прослужено време на държавните служители в МВР, с което месечната заплата ще падне с до 400 лв. Отделно от това, въпреки раздутия бюджет на МВР за догодина, няма да има пари за униформи и ремонт на автомобилна техника по границата. 

Идеите на финансовия министър Владислав Горанов бяха подкрепени от вътрешния министър Румяна Бъчварова. Тя призна, че в последните дни, след публикуването на проекта за бюджет за 2016 година, оставките на служители са масово явление.

Днес двамата министри са на среща с премиера Бойко Борисов, за да обмислят как да се тушира напрежението. По неофициална информация промените може да бъдат оттеглени. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!