Плевнелиев: Турция е добър съсед и стратегически партньор

OFFNews 28 август 2014 в 18:02 2679 7

Турция е добър съсед и стратегически партньор за България, смята президентът Росен Плевнелиев.

"Турската икономика се развива изключително динамично в последното десетилетие. Това е един бързорастящ пазар, където българските стоки, услуги могат да намерят своята реализация", заяви държавният глава пред агенция "Фокус".

Държавният глава смята, че  когато говорим за икономическите трудности на страна ни, който са породени от проблемите ни с някои пазари, трябва да си даваме сметка, че Турция е и разпределителен център за търговия и инвестиции.

"Именно затова аз съзнателно и заедно с подкрепата на българската външна политика и на не едно българско правителство се опитваме да надградим българо-турските отношения. Да изграждаме нови инфраструктурни проекти – например магистрала „Марица“, планираме и свръхскоростен влак, който да свърже Пловдив и Истанбул. За това нещо вече част от елементите са в строеж", каза още Росен Плевнелиев.

Президентът обясни, че иска да е възможно свръхбързият влак,който ще минава под Босфора, да стигне и до България.

"Това ще позиционира България и като център за една много по-широка търговия между Европа, Турция, Близкия изток и Азия като цяло. Искаме също така да видим повече турски инвестиции в България и повече български инвестиции в Турция", допълни държавният глава.

Плевнелиев каза още, че заедно с министър-председателят и президентът на Турция са си поставили много амбициозни цели, за да може да се удвои стокооборота в следващите няколко години ,тъй като това е изцяло в интерес на българската икономика и ще създаде работни места и икономическа перспектива.

Днес президентът Росен Плевнелиев ще присъства на  встъпването на длъжност на дванадесетия президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Той единствен от европейските лидери уважи церемонията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!