Пленум на БСП днес решава с Нинова или без

Ако Националният съвет гласува да бъде свикан Конгрес за анализ на изборните резултати, Нинова най-вероятно ще падне

OFFNews 08 октомври 2022 в 07:33 3194 6

Корнелия Нинова

Снимка bsp.bg

Изпълнителното бюро на БСП свиква Национален съвет, за да обсъди резултатите от изборите и необходимите мерки, които трябва да предприеме партията.

Изпълнителното бюро на БСП свиква Национален съвет на левицата днес от 10:30 ч. в централата на партията. 

Ден след изборите - на 3 октомври, над 70 членове на БСП внесоха подписка с искане за свикване на пленума. "НС е свикан, да видим дали ще има конгрес", каза лидерът на левицата Корнелия Нинова в понеделник. 

Изпълнителното бюро на БСП свиква Национален съвет, за да обсъди резултатите от изборите и необходимите мерки, които трябва да предприеме партията.

Дневният ред е от четири точки - анализ на резултатите от проведените избори и дефиниране на политически изводи и мерки; свикване на заседание на 50-я Конгрес на БСП на 22 октомври за приемане на решения по неотложни въпроси и определяне на дневен ред; избор на работна група за провеждане на разговори с политически партии и сдружения за създаване на ляво политическо обединение и разни.

В писмото на социалистите, поискали свикване на Национален съвет се казва, че левицата от трета политическа сила е станала пета, което определят като "историческо дъно".

"Оказа се, че пропадането няма край и днес вече сме на пето място, с под 10 процента от гласовете на избирателите. (...) Време е да си припомним, че смисълът на политиката не е властта, не са партийните събрания, дори парламентарните места. Единственото предназначение на политиката е да събира и служи на хората", допълват още оттам.

В петък от БСП-София поискаха незабавно свикване на Конгрес. "Ръководството на БСП каза, че резултатите от изборите "не били чак толкова лоши". Чак толкова - не. Много са лоши", заяви Иван Таков пред членовете на Градския съвет.

"Лоши са, защото хиляди членове и симпатизанти не гласуваха или гласуваха за друга партия. Лоши са, защото пренебрежително малък брой млади хора гласуваха за нас. Защо да изберат БСП? Младите днес не са онези от преди 70 години, не са и тези от преди 30 години. Това са нови, други хора. Ако не намери път към тях, БСП е обречена", каза той. 

Иван Таков посочи и кой носи отговорността за лошите резултати: "Отговорност за резултата носим всички ние. Разбира се, че най-голямата отговорност носи председателят на партията!".

"Още миналата година, когато влязохме в тежка спирала от загуби, партията трябваше да предприеме действия", заяви служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е член на Националния съвет на БСП във вторник.

Той припомни, че е искал оставката на Корнелия Нинова, когато БСП е била на трето място: "Какво да кажа, когато сме пети".

По думите му на пресконференцията на БСП след изборите е демонстриран "инат" под маската на твърдост и всички, които се нуждаят от лява политика, не заслужават такова отношение. На брифинга тогава лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че няма да подаде оставка

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

804

6

luba6a2016

08.10 2022 в 13:43

не нинова,а цялата тази бсп измет трябва да бъде изритана завинаги от политическия живот на територията.Докато те съществуват,Бг ще си остане един недоразвит посткомунистически свинарник и никой нормален младок няма да седи и работи за червените свини

3010

5

alabalaa

08.10 2022 в 11:52

НЕЕЕЕ! Оставете я! Толкова добре се справя с заличаването на тази антибългарска партия!

10298

4

AntiZ

08.10 2022 в 08:48

Я, светна като факелче! Вярно бе! Благодаря за чудесната новина, Moirae! Ще бъде една прекрасна събота!
https://t.me/UkrainianWitness/5908?single

4038

3

Moirae

08.10 2022 в 08:14

Има подарък за Путин. Вижте какво става на кримския мост.

2910

1

ivenco

08.10 2022 в 07:41

А не, без такива. Ще чакате да паднете под 4 проц. и тогава гонете курнела. :)))