Петков: Енергийните помощи за бизнеса ще продължат през май

OFFNews 05 май 2022 в 20:30 2524 1

Снимка Министерски съвет

Енергийните помощи за бизнеса ще продължат през май, обяви премиерът Кирил Петков на извънреден брифинг в Министерски съвет.

"Българското правителство работи силно, за да имаме ясни доставки на газ, на цени, които да не са различни от тези, които биха дошли през „Газпром”. Оценяваме рисковете, които войната може да донесе не само на България, а на цяла Европа", каза още той.

Премиерът уточни, че следващата седмица министърът на енергетиката ще обяви какви ще са цените на газа.

"Надяваме се да няма повишение", допълни Петков.

Добри Митрев, председател на УС на Българска стопанска камара, заяви, че е поискал компенсациите за електрическата енергия да продължат, докато това е необходимо.

"Днес не получихме твърд отговор на поставените от нас въпрос. Очакваме следващата седмица в разговори с енергийния министър да видим докъде можем да стигнем", каза той.

Вицепремиерът Корнелия Нинова уточни за какво още настояват от БСП:

"Ембаргото за внос на петрол да не се отнася за България. Постигнахме съгласие, че компенсациите за бизнеса ще продължат и през май, те бяха до април. С колко предстои да се уточни. Трето – да се запази цената на газа, такава каквато е сега и държавата да компенсира. Четвърто – поискахме дерогация за увеличаване на прага на регистрация по ДДС от 50 000 на 100 000 лв. Поискахме и вариант за премахване на акциза за горива."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови