Петко Димитров: Хората очакват реставрацията на къщата на Райна Княгиня

OFFNews 14 октомври 2020 в 12:45 1472 0

От години в обсега на общественото внимание е лошото състояние на дома на Райна Княгиня, в който тя живее през последните години от своя живот. Хората от район „Сердика“ очакват реставрацията на къщата и превръщането ѝ в музей.

Това казва в свое питане до кмета Фандъкова общинският съветник Петко Димитров, който е и председател на Младежкото обединение в БСП – София.

По думите му въпреки издаденото разрешение за строеж №37 от 26.2.2019 г. и осигуреното финансиране под формата на дарение – труд и услуги от Института на свободните изследователи „Хистореон“ с прогнозна стойност 402 038.25 лв., което е прието от Столичния общински съвет с решение №623 от 25.7.2019 г. до момента няма нито консервация, нито реставрация, нито експониране на къщата, която е със статут на културна ценност с местно значение.

Димитров отправя пет конкретни въпроса към кмета на София, свързани с казуса: На какъв етап е изпълнението на договора с дарителя? Дали и как се изпълняват клаузите по този договор? Каква организация е създадена за осъществяване дейностите по контрола върху извършването на строително-монтажните работи? Кога ще завърши реставрацията? Кога ще бъде открит музея на Райна Княгиня и на акушерството?

Петко Димитров припомни, че още през 2018 г., в деня на 140-тата годишнина от освобождението на България от османско иго, младите социалисти излязоха с декларация, в която се казва: „Днес, в свободна и демократична България къщата на героинята на Априлското въстание (1876) е затворена и неподдържана от години. Младежката организация на БСП в район „Сердика“ се обявява за нейната реставрация и настоява Столичният общински съвет да вземе необходимите мерки. Трябва да ценим културно-историческото си наследство, да уважаваме историята си и подвига на нашите борци за освобождение“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови