Пет ведомства обслужват онлайн от днес

OFFNews 06 декември 2011 в 16:32 1832 0

Пет ведомства обслужват гражданите онлайн от днес, похвали се министър-председателят Бойко Борисов по време на демонстрация на новата система за обмен на документи между институциите. В електронното правителство вече са напълно интегрирани Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерство на външните работи, Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, Агенция "Пътна инфраструктура", която е към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, и Държавно предприятие "Ръководство въздушно движение".

Системата спестява на всяка институция по 300-400 хил. лева годишно, които досега са били харчени за куриери. Това се равнява на около 2 млн. лева от държавния бюджет всяка година.

До два месеца се очаква всички структури на централната администрация да станат част от системата.

В министерствата, които се бавят с изпълнението на задачите, си отива министър“, заяви Бойко Борисов, за да гарантира спазването на сроковете.

На срещата присъстваха и министрите на външните работи Цветан Цветанов, на регионалното развитие Лиляна Павлова, на икономиката Трайчо Трайков, на здравеопазването Стефан Константинов, на труда Тотю Младенов, на еврофондовете Томислав Дончев и шефът на здравната каса Нели Нешева.

Премиерът поиска отчет от страна на институциите за прогреса им с връзването в системата. Социалният министър Тотю Младенов заяви, че министерството му има само 15% готовност да се върже към системата за електронен обмен на документи. Причината е, че „предишното правителство е изостанало много с изпълнението на задачите“.

Отговорът на Борисов обаче беше крайно остър: „Няма да се оправдавате с предишните, това аз го правя“. Именно заради електронното правителство преди месец и половина Бойко Борисов смени зам.-министъра по транспорта, информационните технологии и съобщенията Първан Русинов с бившия шеф на БТК Валери Борисов.

"Администрацията вече не може да е безнаказана. Виждате - час, дата, секунда кога влиза писмото", изтъкна една от големите ползи от системата Бойко Борисов. Въпреки че целта на електронната система е да се създаде двустранна връзка между институциите и гражданите, само 1 от 5-те официални телефона на е-правителството беше вдигнат при опита на OFFRoad-Bulgaria да се свърже със служителите. Жената, която вдигна, обясни, че при нея се подават жалби, но не знае подробности за самата система.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!