Пеканов изнесе лекция за еврото на Костадинов

"Възраждане" обявиха, че БНБ лъжат за т.нар. "секретен доклад"

Ружа Райчева 04 ноември 2022 в 11:30 9745 12

Пеканов показва книга на български професори за ползите от приемането на еврото на

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Пеканов показва книга на български професори за ползите от приемането на еврото на "Възраждане"

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов и служебният вицепремиер по управление на евросредствата Атанас Пеканов се скараха заради т.нар. "секретен" доклад на Българската народна банка за ползите и рисковете от приемането на еврото. 

По-рано днес БНБ излезе с официална позиция, че не е изготвяла доклад, в който се твърди, че България не е готова за присъединяване към еврозоната през 2024 г. Така Централната банка опроверга Костадинов и депутата от БСП и бивш икономически министър в правителството на Жан Виденов Румен Гечев. Двамата обявиха пред журналисти в парламента, че разполагат с документ, изпратен от БНБ, който не бил официален. Костадинов заключи на база прочетеното в него, че БНБ твърди, че страната ни няма да е готова за еврозоната към 2024 г.

По време на блиц контрол в парламента днес Пеканов обясни, че този документ не е завършена версия и не е одобрен от Управителния съвет на БНБ - същото, което оповести и БНБ:

"Няма цензура. Вие разполагате с всички факти и може да спекулирате. Вчера Ви изпратих ето този документ. Вие уважавате българската наука, надявам се. Вместо да каните мними експерти от Вашингтон, защо не уважавате българското? Това е мнение на учени от БАН - не е книжка, това са професори", каза Пеканов и показа монография от трибуната.

Депутатът от "Възраждане" Цончо Ганев му отвърна, че избягва отговора на въпроса защо доклада за еврото се крие. "Ако може да се криете от миньорите в Раднево, от нас не може да се криете. Бъдете така добър да си изпълните задълженията, за които ви се плаща от бюджета", призова Ганев.

След словесния сблъсък в пленарната зала на брифинг на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че ефектът на истината за България бил притеснителен за хората, които давали мило и драго да я скрият. "Очевидно този ефект ги уплаши и затова почнаха да се отричат от собствените си документи. Ръководството на БНБ лъже. Лъжецът вика: "Дръжте лъжеца", каза той.

"Прави се всичко необходимо България да бъде унищожена като икономика и финанси, когато заличи собствената си валута. Ние показахме анализ от унищожителния ефект от приемането на еврото. Целта е унищожаването на българските финанси и после българската държава", обяви Костадинов. 

На брифинга той показа писмо от съветника на кабинета на управителя на БНБ Димитър Радев - Ани Димитрова, която пише, че представя "работните текстове от проекта на Анализ на ефектите от въвеждането на еврото в България, разработени от експерти на БНБ в рамките на междуведомствена работна група "Макроикономическа анализи и публични финанси" към "Координационния съвет за въвеждането на еврото в България". В писмото пише, че в проекта не са включени текстове от представителите на Министерството на финансите и другите участници в работната група. 

"Към този момент текстовете, съответно, не са внесени, не са разглеждани и не са одобрени от Управителния съвет на БНБ", пише още в писмото. 

Миналата седмица по време на изслушване в Народното събрание управителят на БНБ Димитър Радев посочи ползите от присъединяването към еврозоната и предупреди, че ако България не успее да се вмести в поставените от ЕК срокове, следващият прозорец за влизане ще бъде чак след 10 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

12

Andrian Tsvetanov

06.11 2022 в 15:35

Абсолютно никаква полза от еврото,нито сме готови за еврото-що не вземат Скандинавските държави да вкарат еврото,след като са едни от най-богатите държави в света-щото не са малоумни като нас.След 20 години може и да сме готови,ма едва ли...

2070

11

НЕМА ТАКЪФ

05.11 2022 в 07:11

ОБЯСНЯВА СЕ НА ЧОВЕК , НЕ НА РУСО - ПИТЕК !

345

9

Джендо Джедев

04.11 2022 в 20:03

Коцко,

Много сте смешни това мурзилките като почнете да задавате тъпи въпросчета, надявайки се да затапите опонента. Без да си давате сметка, че някой може да ви зададе същите въпросчета. Като например защо Франция, Германия, Испания, Гърция, Финландия, Австрия, Белгия и още доста страни са приели еврото. Сигурно са по-тъпи от нас? :D

200

8

Koci Don

04.11 2022 в 17:35

Аз ви казах, че сте ограничени до болка ... Кажете що Полша, Унгария, Чехия, Румъния, Дания и Швеция не влизат в еврозоната .. особено последните две дали не са готови или и там не са проевропейци. Сигурен съм, че според ограниченото ви мозъче всеки, който не желае България да бърза с влизането в еврозоната е русороб, четирихилядник и там другите малоумщини сред малката жълтопаветна малоумна дебилна общност. Даже се чувствам адски нелепо да пиша на такива ограничени

200

7

Koci Don

04.11 2022 в 17:26

Тука верно пишат доста ограничени жълтопаветници, имам наблюдения по мой познати как не могат да разсъждават логично, да си направят причинно-следствени връзки и не се интересуват сами от различни източници, а само квото спуснат по на прокопиев сайтчетата или останалите на грантче хаха Бързането за еврозоната не е щото така е добре за България и българския народ или че сме готови и така ще направим следваща крачка в развитието си, а защото това е изгодно за олигархичните кръгове зад Подмяната, Продай БГ, Баце, Шиши и Доганя... иначе няма как да теглят заемчета, много трудно вече им ги дават и лихвите са много високи ... а в еврозоната ще има яко теглене на по-ниски лихви в началото като Гърция и после ще има кой ми сра в гащите. Умници само едно нещо ви питам що държави като Полша, Унгария, Румъния, Чехия и т.н не бързат да влизат в еврозоната, какво викат грантаджиите ?

345

6

Джендо Джедев

04.11 2022 в 17:12

Коцко,

Ама никой не е казвал, че да си в борд, вързан с еврото, и да си с евро е едно и също, бе, мой! Казах само, че и в двата случая НЯМАШ независима национална валута.

Останалите ти брътвежи са за ония шебеци дето окачиха оня ден руското знаме на паметника пред Парламента и се биеха в гърдите, че за неутралитет. Те може да ти се вържат, Някой с повече от два неврона в главата си - изключено!:D

936

5

escrin

04.11 2022 в 15:58

Koci Don, тоест да разбирам, че руско-турските тролове и интелектуалните инвалиди от Възраждане си мислите, че сте най-глупави и грозни? Нямаш грижи, давайте все така :)

А по темата за Еврото не се напъвай много, изобщо нямаш никаква предства за какво пишеш. Едно било да си в борд обвързан с еврото, друго било да си със самото евро... Е верно ли ве, льольо хаха ти откри Америка току що :)

Между другото, да ти кажа, че е каузата ти е загубена. Еврото ще влезе в България със сигурност, по простата причина, че освен проевропейските партии, също и крадците от Герб и ДПС (тези последните са шефове на шефовете ти, ако не знаеш) имат интерес от това.

200

4

Koci Don

04.11 2022 в 14:44

Троловете или ограничените до болка жълтопаветници отдолу си мислят, че те са най-умните и красиви... друг никой не знае, че сме в борд. Едно е да си в борд обвързан с еврото, друго е да си със самото евро... Ще се интересувате малко повече от ползите и вредите да влезнем в еврозоната с никаква икономика и заплати доста далече от средните европейски. Ако изобщо имате някакъв капацитет, защото освен мутрофанова, копейкин, рашисти, мацква друго не знаете. Ама нека де, нека ни вкарат в еврозоната изобщо без да сме готови затова ... поне заспалите 60% като ги ударят в джоба ще се събудят

9347

3

Анализи

04.11 2022 в 13:49

Защо изобщо му се обръща внимание на Копейкин и обкръжение. Вече на всички е ясно, че не мисли доброто на България.