Няма такъв доклад! БНБ отрича да е казвала, че няма да сме готови за еврозоната през 2024 г.

OFFNews 04 ноември 2022 в 08:11 4482 3

БНБ

Снимка Архив

БНБ

Българската народна банка отрече да е изготвяла доклад, в който се твърди, че страната ни не е готова за присъединяване към еврозоната през 2024 г., в позиция до БНР след запитване на националното радио. Не съществува такъв доклад - заявяват оттам.

На 2 ноември лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов и депутатът от БСП и бивш вицепремиер и икономически министър в правителството на Жан Виденов Румен Гечев обявиха пред журналисти в парламента, че разполагат с документ, изпратен от БНБ. И двамата дадоха ясно да се разбере, че не става въпрос за официален документ, но увериха, че е изпратен от БНБ. Гечев даже го нарече "пасквил".

"БНБ ни изпраща някакъв пасквил, който не е ясно кой го е писал, каква отговорност носи, няма подпис, няма печати, не е ясно кои са тези експерти и не се дава отговор на въпросите, които поставихме на изслушването на управителя на БНБ", каза той.

Според Гечев в доклада съществуват противоречия за готовността на България да влезе в еврозоната през 2024 г.

Костадинов нарече полученото работен вариант на доклад на БНБ за влизането ни в еврозоната. Според него от текста може да се направи изводът, че страната ни не е готова за присъединяване през 2024 г.

В отговора си до БНР от Централната банка потвърждават фокуса си върху подготовката за въвеждането на еврото именно с целева дата 1 януари 2024 година.

Българската народна банка не е изготвяла Анализ за ефектите от въвеждането на еврото, който да е одобрен от Управителния съвет и да бъде официално входиран в Народното събрание - става ясно от отговора на БНБ.

Още на първата страница на въпросния документ е изписано, че това е "работен вариант към 25.10.2022 г." и е разработен от експертна група, без да е одобряван от ръководството на Централната банка - съобщава БНР, откъдето са получили копие от него от БНБ. Вътре не са отразени позициите на Министерството на финансите и други участници в работната група.

Обсъжданите текстове - предоставени с цел прозрачност и избягване на спекулации по темата - са работни версии, изготвени от експерти на БНБ като част от дейността на работна група "Макроикономически анализи и публични финанси" към Координационния съвет за подготовка на Република България за членство в еврозоната.

...

БНБ е фокусирана върху изпълнението на задачите, свързани с мандата на централната банка и решението на Народното събрание от 27 октомври 2022 г. за ускоряване на процеса на подготовка за въвеждане на еврото в България с целева дата 1 януари 2024 г., уверяват от БНБ.

От централната банка допълват, че "позицията на БНБ по въпросите, свързани с присъединяването към еврозоната, е изразявана многократно, включително от управителя на БНБ".

Миналата седмица от трибуната на Народното събрание гуверньорът Димитър Радев изтъкна ползите за страната ни от присъединяването към еврозоната и предупреди, че ако не успеем да влезем в целевите срокове, следващият прозорец за нас ще бъде чак след десет години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

3

pisnamiotmutri

04.11 2022 в 10:37

Тема пушилка. От нищо-нещо. Да минат хартиените бюлетини е най-важното за Русия.

-1655

2

ob1

04.11 2022 в 08:55

И какво, Копейката пак лъже? Каква изненада...

925

1

ешо

04.11 2022 в 08:33

следващият прозорец щял да е след 10 г приемането на еврото да нее пътуване до марс