Павлова откри официално европредседателството в Брюксел

OFFNews 01 февруари 2018 в 21:47 9087 0

Министър Лиляна Павлова официално откри Българското председателство на Съвета на Европейския съюз в Брюксел. Тя даде началото на концерт в центъра за изкуства "БОЗАР" тази вечер, съобщиха от пресцентъра на министерството. 

"Говорим много различни езици, но не се нуждаем от превод за нашата обща култура. Историята на България е над 1300 години и ние сме единствената страна в Европа, която не е променила името си от основаването си. Вероятно знаете, че страната ни може да бъде класирана на трето място в света след Италия и Гърция по отношение на своето археологическо наследство", заяви Павлова в речта си. 

"Това, което може би не знаете, е, че на нашите български земи траките са правели едни от най-хубавите вина в Европа, но траките освен с виното, са известни и със своята уникална музика и с Орфей. Ние се гордеем да ви представим нашите най-красиви гласове", каза Павлова.

Тя благодари на сопраното Соня Йончева, която прие да се присъедини към събитието от Ню Йорк.

В програмата на концерта в зала "Бозар" участват още Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров, хор "Ваня Монева" с диригент Ваня Монева и пианиста Людмил Ангелов, които представят произведения както от българската, така и от европейската класическа музика и фолклор.

На събитието присъстват премиерът Бойко Борисов, президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на културата Боил Банов и официални лица, представители на европейските институции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови