Патриотите видяха натиск от Турция в Стара Загора, искат Външно да се намеси

OFFNews 01 юни 2018 в 12:18 2648 1

"Обединените патриоти" обявиха, че турския консул в Пловдив Хюсеин Ергани е налагал натиск срещу решението на община Стара Загора да промени турските наименования на повече от 800 местности в региона. Те настояха за твърда реакция на министерството на външните работи.

"Настояваме външно министерство да вземе всички разрешени дипломатически мерки, съобразени с Виенската конвенция, за да прекрати порочната практика на Турция за намеса в българската вътрешна политика", каза от парламентарната трибуна депутатът от обединени патриоти Александър Сиди.

Според патриотите смяната на турските имена на местностите в Старозагорско с техните български е "голяма победа на българщината и на патриотите в страната" и смятат, че подобни примери трябва да има и в другите общини.

"По същия начин в техните регистри селища и географски топоними са сменени с турско-арабски. Българската държава не се намеси нито веднъж при подмяна на българските топоними в съвременна Турция. Например: Лозенград днес се казва Къркларели, а Одрин – Едирне и това не предизвика намеса от нашата държава", каза още Сиди.

Той каза още, че не за първи път турската държава се намесва във вътрешните работи на България. "Нееднократно сме алармирали за намесата на бившия турски посланик Гьокче. Още е пресен примерът за укриването на бившия лидер на ДПС Лютви Местан именно в турското посолство по времето, когато той беше посланик у нас. Все още помним и примерите за предизборна агитация, отново от него. А турските консули в Пловдив Явузджан и Джебеджиси си позволиха с открити декларации да заплашват общинските съвети в Пловдив, Карлово и Асеновград по признаването на арменския геноцид. Всички тези си тръгнаха от България тихомълком, без реакция от нашата държава и сега заемат по-високи постове в тяхната", изброи той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!