Патриотите предлагат "мълчаливият отказ" да се замени с "мълчаливо съгласие"

Ако администрацията се забави, това ще се счита за съгласие

Нели Чолашка 18 март 2015 в 11:12 4194 8

Патриотичният фронт внесе предложение за промени в Административнопроцесуалния кодекс (АПК), с които се прокарва принципа на „мълчаливото съгласие”, което да замени "мълчаливия отказ".

Това съобщи председателят на парламентарната група на ПФ Валери Симеонов.

В момента, ако администрацията не се произнесе по искането на граждани или фирми за разрешение и лицензи в законоустановения срок, трябва да се мине през съда, за да се отмени мълчаливия отказ и да задължи административния орган да издаде искания акт.

Депутатите от Патриотичният фронт предлагат промяна на чл. 58 от АПК, с което преобръщат нещата - непроизнасянето в срок вече няма да се смята за мълчалив отказ, а за мълчаливо съгласие да се издаде акта.

В 7-дневен срок от изтичането на срока за произнасяне, административният орган е длъжен да издаде поискания му акт или той се счита за издаден и дейността, за която се иска разрешение или лиценз може да започне.

Вносителите обясниха, че предлаганите изменения имат за цел ограничаване на бездействието в работата на администрацията, както и улесняване на гражданите и бизнеса при участието им в процедури по издаване на административни актове.

От 12 години всички партии обещават да се въведе мълчаливото съгласие, но това така и не се случва, уточни Борис Ячев от ПФ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови