Патриотите предлагат "мълчаливият отказ" да се замени с "мълчаливо съгласие"

Ако администрацията се забави, това ще се счита за съгласие

Нели Чолашка Последна промяна на 18 март 2015 в 11:12 3581 8

Патриотичният фронт внесе предложение за промени в Административнопроцесуалния кодекс (АПК), с които се прокарва принципа на „мълчаливото съгласие”, което да замени "мълчаливия отказ".

Това съобщи председателят на парламентарната група на ПФ Валери Симеонов.

В момента, ако администрацията не се произнесе по искането на граждани или фирми за разрешение и лицензи в законоустановения срок, трябва да се мине през съда, за да се отмени мълчаливия отказ и да задължи административния орган да издаде искания акт.

Депутатите от Патриотичният фронт предлагат промяна на чл. 58 от АПК, с което преобръщат нещата - непроизнасянето в срок вече няма да се смята за мълчалив отказ, а за мълчаливо съгласие да се издаде акта.

В 7-дневен срок от изтичането на срока за произнасяне, административният орган е длъжен да издаде поискания му акт или той се счита за издаден и дейността, за която се иска разрешение или лиценз може да започне.

Вносителите обясниха, че предлаганите изменения имат за цел ограничаване на бездействието в работата на администрацията, както и улесняване на гражданите и бизнеса при участието им в процедури по издаване на административни актове.

От 12 години всички партии обещават да се въведе мълчаливото съгласие, но това така и не се случва, уточни Борис Ячев от ПФ.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.03 2015 в 18:31

Поредните лобистки предложения. Уж ще се отнася за администрацията, ама така отново ще се върнат ония глупости дето ще получавам в пощата си предложения от разни фирми и ако не им отговоря, значи съм съгласен. Така ако изпратя на някого предложение да ми продаде имота си за 20 лева и той не ми отговори, това означава ли, че "той" е съгласен, и аз ще съм собственик на тристаен апартамент за 20 лева? Означава ли, че трябва да се превърна в писарушка и да пиша постоянно откази, защото иначе някой ще ме прецака?

19.03 2015 в 00:36

До Аз: Ако щеш вярвай и на мен това ми мина веднага през акъла.

18.03 2015 в 15:54

И на мен ми хареса , но само на пръв поглед. Като типичен, подозрителен българин, имащ опита на целия преход, се сетих за съществен недостатък на идеята. Представете си, че бизнсменът X иска разрешение/лиценз, за нещо, противоречащо на интересите на обществото, а и на закона. До сега нещата се решаваха със съответен подкуп към разрешаващия чиновник. Но той се дърпаше, защото с подписа си поемаше съответната отговорност. А след приемане на предложението, чиновника просто ще се "замота" и бизнесмена ще има "мълчаливо съгласие" , без конкретен подпис и отговорност под него!!!

18.03 2015 в 15:00

Ето това е смислена промяна. Браво!

18.03 2015 в 13:40

Туй да мачкаш бюрократа в Блатария е все едно да трепеш терележ с гол задник. Ако стане това де го предлагат занчи да им бръкнеш и отзад с бодлива тел

18.03 2015 в 13:00

Добре де, господине...
Каква е тая глупост "Браво, ама 'айде и дела, де!"
Делата са ВНЕСЕНОТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ПОПРАВКА В АПК.
Не се ли изморихте само да пишете по форумите? Айде излезте на протест, дайте градивна идея за развитие...
Със здраве!

18.03 2015 в 12:26

А дано, ама надали.

18.03 2015 в 11:50

Браво, ама 'айде и дела, де!