Патриарх Неофит се срещна с президента на Гърция

OFFNews 15 декември 2015 в 22:53 2426 0

Днес се състоя официална среща между Българския патриарх Неофит и президента на Гърция Прокопис Павлопулос, предаде сайтът "Добротолюбие".

Срещата с предстоятеля на Българската православна църква е част от програмата на официалното двудневно посещение на президента на южната ни съседка в България.

Патриарх Неофит благодари на високия си гост за вниманието към БПЦ, което ръководителите на Гърция винаги са оказвали, като намират време в напрегната си програма при официалните посещения да посетят Синодната палата и заявят своето уважение към Българския патриарх и синодалните архиереи. Той каза още, че с архиереите на Еладската архиепископия винаги са ни свързвали топли братски отношения и активно сътрудничество и изрази надежда, че ще бъде така и занапред. Това сътрудничество между йерарсите на Българската православна църква и Гръцката православна църква се разпростира и върху духовната грижа за православните християни в диаспората.

Президентът Павлопулос, от своя страна, заяви, че счита православието за основен стълб на нашите две страни, че то е важен обединяващ фактор между двата ни народа и наша обща грижа и задължение е то да намери своето достойно място в културата на обединена Европа. Той изрази готовността на светската власт в Гърция да съдейства при организацията на Великия всеправославен събор.

Програмата на посещението на гръцкия президент включва и срещи с президента Росен Плевнелиев, с председателката на Народното събрание Цецка Цачева и с българския премиер Бойко Борисов, както и удостояване на госта с титлата Доктор хонорис кауза на Българската академия на науките.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови