Първият закон на новата власт: Още 3 години ще асфалтират морето

OFFNews Последна промяна на 12 май 2017 в 14:43 10424 4

Първият законопроект, който новият парламент ще разгледа, са промени в Закона за земеделските земи. Законопроектът вече е минал през Комисията по земеделие и е вкаран експресно преди два дни за гледане от депутатите следващата сряда и касае удължаване на строителството по Черноморието.

След 10 дни изтича срокът за строителство върху земеделска земя. Новата коалиция обаче Обединени патриоти и ГЕРБ са вкарали промени, според които строителството по Черноморието, както и на всички земеделски земи, ще бъде удължено от 6 на 9 години. Така срокът за превръщане на земеделските земи по морето в урбанизирана територия се удължава с 3 години. Всички парламентарни групи са гласували това да стане на земеделска комисия вчера. 

В мотивите на вносителите пише, че срокът трябва да бъде удължен от 6 на 9 години заради "подобряване на доходите и материалната осигуреност на дребните собственици и семействата със среден и нисък доход". 

Опозицията 

Управляващите искат за по-малко от 24 часа да се промени текст, който разрешава безконтролното строителство по българското черноморско крайбрежие, обяви депутатът от БСП Валери Жаблянов в парламента.

Жаблянов подчерта, че БСП е отказала категорично да подкрепи внасянето на този текст за разглеждане на заседание на НС, но намеренията са това да бъде внесено в сряда.

„Няма никаква предварителна оценка какви обекти и терени предлаганото законодателство засяга. Ние ще бъде против този начин на приемане на законите в българския парламент, когато за 24 часа минават текстове, които уреждат частните въпроси на няколко компании или лица“, категоричен е той. Според него е изключително показателен начинът, по който започва това НС.

Жаблянов е на мнение, че от обещанията на десницата в полза на обществения интерес, с които са „заливали“ българските граждани, не е останало и следа. „Трябва да опазим българското Черноморие, дори във вида, в който беше докарано от инвестиционен натиск и нарушенията на строителното законодателство.“, каза още Валери Жаблянов.

„Срам е първото действие на новото НС да бъде лобистки законопроект. Възразяваме остро срещу това“, заяви и Жельо Бойчев от БСП.

Той обясни, че според внесеното предложение от управляващите се удължава 6-годишният срок, в който ако не са започнали строителни дейности по определените земеделски земи, те си връщат стария статут.

Бойчев подчерта, че това решение засяга всички случаи на реализиране на големите ваканционни комплекси по нашето Черноморие. „Вместо промяната и обещания нов морал от мнозинството в това НС, сме свидетели отново на лобистко законодателство“, каза той. „Големият въпрос е кого обслужва тази законодателна поправка. Кои са тези големи корпоративни инвестиционни проекти, които са принудили управляващото мнозинство, в изключително бърз порядък, да внесе тази законодателна поправка и НС да започне своята дейност, разглеждайки този лобистки законопроект?“, попита Бойчев.

Той подчерта, че БСП настоява всички граждански, екологични и неправителствени организации да направят внимателен анализ на всички тези обекти и да бъде предизвикана обществена дискусия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6569

1

Black Hex

12.05 2017 в 15:09

Знаков законопроект!
Ако сега зелените талибани не излязат на протест ще е знаково и за тях! Този срок се ъдължава със закон за 3-ти път от 2002-ра насам.