Първанов: Задкулисието беше при "историческия компромис"

OFFNews 11 декември 2015 в 08:28 4008 15

Първанов: Задкулисието беше при

Снимка Нова

Задкулисието се е проявило при постигането на историческия компромис, но не и при окончателното гласуване на промените в Конституцията. 

Това смята лидерът на АБВ Георги Първанов. В коментар пред Нова тв той се аргументира с това, че предложенията на Реформаторите било свързано със създаването на "политически борд", който да влияе на прокуратурата. Според него това предложение е било договорка между тях и ДПС. "Защо сега, когато има такъв широк консенсус, това да е укоримо действие?", попита Първанов, като посочи, че подкрепата на 204 депутати за промените в Конституцията е най-високата подкрепа, давана някога от парламента.

По думите му Христо Иванов направил внушение, че дори и премиерът Бойко Борисов е зависим. "Защо министърът не го каза като министър, защо не го каза от парламентарната трибуна, а го каза сега, когато се провали неговият опит за промени в Конституцията? Не мога да повярвам, че има 204 души зависими", обясни той.

Първанов смята, че ДПС не е основният фактор в гласуваните промени. Според него това са ГЕРБ, "в лицето на Бойко Борисов, Цветанов, в лицето на цялата партия мандатоносител" и припомни, че когато реформата "забуксувала" през лятото, "премиерът пое палката и реализира този консенсус". 

По думите му идеята на Реформаторите била да се конструира прокуратура по модела "Татарчев". "Аз помня какво беше по времето на Татарчев, как прокуратурата беше използвана за политически натиск", обясни Първанов, като посочи, че имало и години, в които нещата са били "много толерантни", като например по времето на Борис Велчев, който, преди да стане главен прокурор, беше негов съветник. 

Първанов обясни, че АБВ ще подкрепи всяка една "разумна" кандидатура за министър на правосъдието. "Въпросът е да е силен, да е работещ, авторитетен министър. Христо Иванов беше добър човек, но това не е достатъчно да бъде министър", заключи лидерът на АБВ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!